Ukraden deo pepela Mahatme Gandija

© AP Photo / Altaf QadriGandijeva statua u Nju Delhiju
Gandijeva statua u Nju Delhiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nepoznati počinioci ukrali su deo posmrtnih ostataka Mahatme Gandija iz memorijalnog centra Bapu Bavan u gradu Revi u centralnoj Indiji, na njegov 150. rođendan, saopštila je indijska policija.

Pepeo, koji je ukraden juče na 150. godišnjicu njegovog rođenja, čuvan je u memorijalnom centru od 1948. godine, kada je Gandija ubio hinduistički fanatik. Lopovi su zelenom bojom napisali reč „izdajnik“ preko fotografija borca za nezavisnost Indije.

Pojedini hinduistički ekstremisti smatraju Gandija izdajnikom jer je zagovarao jedinstvo hinduista i muslimana, iako je on bio hinduista.

Policija u Revi, u državi Madija Pradeš, potvrdila je da istražuje krađu na osnovu „štetnosti po nacionalnu integraciju“ i opasnosti od potencijalnog narušavanja mira.

Čuvar memorijalnog centra Bapu Bavan Mangaldip Tivari istakao je da je krađa „sramna“.

„Otvorio sam kapiju Bavana rano ujutro jer se tog dana obeležavao Gandijev rođendan. Kada sam se vratio oko 23 sata uočio sam da nedostaju njegovi posmrtni ostaci i da je njegova slika potpuno uništena“, rekao je Tivari za indijski portal „Vajer“.

Gandi je vodio pokret nenasilnog otpora protiv britanske kolonijalne vladavine u Indiji, nadahnjujući svojim primerom ljude širom sveta. Većina Indijaca ga i dalje poštuje kao „oca nacije“.

Međutim, jedan deo stanovništva ga optužuje za izdaju zbog uspostavljanja bliskih veza s muslimanima. Ubio ga je hinduistički ekstremista u januaru 1948. godine.

Nakon smrti, njegov pepeo je bačen u reku u skladu sa hinduističkim verovanjima, preneo je Tanjug.

Ipak, zbog njegove slave manja količina njegovog pepela je zadržana i poslata muzejima i hramovima širom zemlje, uključujući i ovaj u Bapu Bavanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala