Trgovinski rat na Zapadnom frontu: Vašington udario u srce Evrope

© AFP 2023 / RAYMOND ROIGVinski podrum u Francuskoj
Vinski podrum u Francuskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trampova administracija otvorila je još jedan front u globalnom trgovinskom ratu koji vodi, obrušavajući se na Evropu ogromnim carinama od 25 odsto, pri tome rizikujući recipročan odgovor.

Nove carine odnosiće se na francuska vina, italijanski sir i škotski viski, a među proizvodima na američkom spisku za carinjenje nalaze se i proizvodi iz Nemačke i Španije. Izuzeće od carina za određene robe postoji, a među njima je italijansko vino. Novim američkim carinama podlegaće i džemperi od vune i kašmira i drugi odevni predmeti, kao i masline. Pored ovih carina, takse od 10 odsto biće uvedene „velikim civilnim avionima“. Carine stupaju na snagu 18. oktobra.

Vašington je objavio da ima prava da u bilo kom trenutku poveća carine, čak i do 100 odsto, kao da menja spisak proizvoda koji podležu carinama, ali je iz kancelarije američkog trgovinskog predstavnika u Briselu „velikodušno“ saopšteno da će se ovaj put tarife ograničiti na postojeći spisak.

Američki potez usledio je nakon presude Svetske trgovinske organizacije (STO), kojom je utvrđeno da je „Boing“ izgubio 7,5 milijardi dolara zbog subvencija koje su evropske vlade dale njegovom glavnom konkurentu „Erbasu“. Evropski proizvođač aviona podneo je sličnu žalbu protiv „Boinga“ i na nju se čeka odluka, ali presuda STO protiv Erbasa dala je Vašingtonu moralni osnov za podizanje carinskih stopa.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer upozorio je prošlog meseca da je EU spremna da reaguje uvođenjem sopstvenih carina na američke proizvode, ali je izrazio nadu u „prijateljski dogovor“ sa američkim trgovinskim predstavnicima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala