Rusija je spasila Srpsku, optužbe da podriva Bosnu su loš izgovor

© Sputnik / Dejan SimićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija nikada ničim nije uslovljavala RS ili BiH, doprinela je ekonomskom razvoju Srpske i zalaže se za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, rekla je za Sputnjik predsednica RS Željka Cvijanović.

Na pitanje zašto se uporno protura teza da Rusija pokušava da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu, Cvijanovićeva u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik odgovara da se time traži izgovor za neuspešne pokušaje sprovođenja određenih politika.

„Druga stvar, koju, s obzirom na globalne okolnosti, u ovom trenutku smatram važnijim, jeste činjenica da uvek morate da nađete dovoljno veliki razlog da biste nekoga držali u stanju budnosti, a zaspali su mnogi kada je u pitanju BiH. Nemaju interesovanja kada je u pitanju Zapadni Balkan i u okviru toga BiH, zbog toga što postoje druge, važnije stvari. I onda moraju da nađu dovoljno veliki razlog, pa kažu da Rusija nešto hoće. Onda mogu da mobilišu sve druge koji ne vole Rusiju“, smatra Cvijanovićeva.

Srpska i BiH su malo društvo i mala ekonomija, poručuje ona, i ne bi trebalo da budu uvučeni u razmirice svetskih dimenzija. Nažalost, uloga Rusije, koju Cvijanovićeva ocenjuje kao pozitivnu, zloupotrebljava se.

„Poštujem ulogu Rusije, zato što Rusija principijelno brani Dejtonski sporazum. To se vidi u reakcijama i angažovanju u okviru Saveta bezbednosti UN, kada su pitanju izveštaji visokih predstavnika iz BiH. Rusija ima predstavnike koji reaguju tako što dosledno brane Dejton. Ja to cenim i poštujem. To cenim kod svakoga ko to radi, ne samo kod Rusije“, naglašava ona.

Predsednica RS podsetila je i na period u kome je u Srpskoj vladao nedostatak investicija.

„Rusija je tada ušla u proces privatizacije naše naftne industrije, spasla mnogo radnih mesta. Ta rafinerija danas ima problem, ali moramo da vodimo računa o tih dvanaest godina efikasnosti i doprinosu našoj ekonomskoj osnovi i jačanju Republike Srpske“, kaže Cvijanovićeva.

„Imala sam puno kontakata u Rusiji i mogu da kažem da Rusija nikada nije uslovljavala Republiku Srpsku“, svedoči ona.

„Često na drugim stranama čujem da neko od nas nešto očekuje. Mogu da kažem da građani očekuju od mene i ja očekujem od građana. Ali zamislite kada neko sa strane dođe i kaže da nešto očekuje. To nikada nisam čula ni od koga iz Rusije, a imala sam mnogo kontakata i mislim da je to izmišljena tema, kao što su mnoge teme izmišljene“, ističe Cvijanovićeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala