Pompeo udario na albanske lobiste

© AP Photo / Mandel NganMajk Pompeo
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od najekstremnijih lobista kosovskih Albanaca, tvorac laži o navodnim silovanjima 20.000 Albanki tokom rata na KiM, američki kongresmen Eliot Engel, našao se na meti žestokih kritika državnog sekretara SAD Majka Pompea, pišu „Večernje novosti“.

Jedan od najbližih saradnika predsednika SAD Donalda Trampa optužio je Engela za „neviđene pritiske, zastrašivanje i siledžijstvo“, prema diplomatama iz Stejt departmenta.

Iako je do sukoba inicijalno došlo zbog zahteva za impičment američkog predsednika Trampa zbog skandala oko Ukrajine, sukob Pompea i demokrate Engela praktično razotkriva „prljave metode“ kojima se godinama koriste albanski lobisti, raspoređeni na neke od ključnih pozicija u američkoj administraciji, navode „Novosti“.

Rat oko vođenja spoljne politike na raznim frontovima, uključujući rešavanje kosovskog pitanja, koji već dugo tinja između Stejt departmenta i delova Kongresa, eskalirao je u utorak, u otvorenom pismu koje je Pompeo uputio Engelu i postavio ga na svoj nalog na Tviteru.

Pompeo je upozorio Engela, koji je predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, da prestane da „preti i zove na saslušanja profesionalce iz Stejt departmenta“.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazuje da je Pompeo jasno poručio da neće dozvoliti maltretiranje diplomata koje sprovodi Engel.

„Kada Engel ovakav pritisak vrši na Stejt department, možete samo da zamislite šta radi drugim zemljama u vezi sa KiM. A dobijao je milione dolara iz Prištine i otvoreno govori da lobira za nezavisno Kosovo jer za njega glasaju Albanci u SAD. S druge strane, jedan kongresmen u Americi je rekao da je srpska dijaspora najbolja jer ne traži ništa zauzvrat za svoje glasove. Zato što smo budale. Da glasate za nekog, a da ne očekujete ništa — pa to niko tako u svetu ne radi“, rekao je Dačić, prenose „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala