Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM vraćen sa Jarinja

Pratite nas
Pomoćniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušanu Jovoviću jutros nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju KiM jer je, kako mu je saopšteno na administrativnom prelazu Jarinje, označen da je pretnja za bezbednost u južnoj pokrajini.

Sa Jarinja je danas vraćen i direktor u EPS-u, JP Termoelektrane Obilić Kosovo, Dragan Veljić.

Jovović, koji je u Kancelariji za KiM zadužen za brigu o kulturnom nasleđu, rekao je za Tanjug da se na KiM uputio kako bi obišao nekoliko manastira u Gračanici u kojima se, kaže, sredstvima Kancelarije za KiM izvode radovi na obnovi konaka i živopisa i umetničke radionice.

„To su na prelazu dobili kao informaciju. Međutim, zadržali su me sat vremena i nešto pre deset sati dali su mi papir sa pečatom i objašnjenjem zašto ne mogu da uđem na KiM. Znači — obilazeći naše manastire i svetinje predstavljam opasnost za bezbednost i njihovu tzv. državu“, rekao je Jovović.

Iz Kancelarije za KiM navode da Priština nikakvim zabranama neće moći da spreči državu Srbiju da pomaže svom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na KiM.

„Sprečavanje predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju da obavljaju svoj posao je protivzakonit i necivilizacijski akt neprijateljstva prema srpskom narodu i njegovoj kulturi u južnoj pokrajini“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako navode, Kancelarija za KiM je od 2014. godine finansirala više od 170 projekata u srpskim crkvama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a među najznačajnijim projektima izdvajaju se radovi izvršeni u Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji sv. Kirila i Metodija u Prizrenu i manastirima Gračanica, Visoki Dečani, Sveti Arhangeli i Banjska.

Ovih dana je ulazak na KiM zabranjen i pomoćnicima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušici Nikolić i Borislavu Tajiću, kao i zameniku direktora Kancelarije Petru Petkoviću.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala