Pjongjang potvrdio: Uspešno lansirana raketa sa podmornice

© AP Photo / Ahn Young-joonIzveštaj južnokorejske televizije o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji
Izveštaj južnokorejske televizije o lansiranju balističke rakete u Severnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja potvrdila je da je uspešno izvela raketnu probu novog tipa rakete sa podmornice, saopštila je Centralna telegrafska agencija Koreje.

„Akademija nauke o odbrani Demokratske Narodne Republike Koreje uspešno je u sredu ujutru izvela probno lansiranje nove vrste balističke podmorničke rakete ’Pukuksong 3‘ u vodama zaliva Vonsan u Istočnokorejskom moru“, navodi se u saopštenju agencije.

U sredu ujutro Južna Koreja i Japan zabeležili su lansiranje severnokorejske balističke rakete u pravcu istoka. Ona je pala 350 kilometara od prefekture Šimane, u okviru ekskluzivne ekonomske zone Japana. Poslednji put, to se dogodilo u novembru 2017. godine Domet leta rakete bio je 450 kilometara, a visina 900 kilometara.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik izjavio je na brifingu da nova raketna proba Pjongjanga narušava rezolucije Saveta bezbednosti.

Podmornički nosači raketa, zajedno sa interkontinentalnim balističkim raketama i strategijskim bombarderima, čine „nuklearnu trijadu“. Smatra se da samo Rusija, Sjedinjene Američke Države i Kina imaju potpunu trijadu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala