Na obali Nila pronađen hram star 2.000 godina

© AP Photo / Amr NabilHram u Egiptu
Hram u Egiptu - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolemeja Trećeg, ukrašen detaljnim reljefima.

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvitete je saopštilo da su radovi odmah obustavljeni i da su na lokaciju pozvani arheolozi.

Tim je dosad otkrio zid koji se prostire od severa do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljenja reke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cveta poljoprivreda.

Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama, navodi se u članku koji je objavljen na portalu „Lajv sajens“.

U fragmentima teksta spominje se Ptolemej Četrvrti, četvrti faraon iz dinastije Ptolemeida.

U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine pre nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Ptolemej Četrvrti vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere.

Bio je sin Ptolemeja Trećeg i Berenike Druge, koja je nadživela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar.

Poslednji vladar iz dinastije Ptolemeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine pre nove ere.

Ptolemej Četrvrti vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere.

Istoričari navode da je faraon više bio zainteresovan za lumpovanje i da sebe smatra pesnikom, nego za vođenje zemlje. On je navodno preneo većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog sveštenika po imenu Sosibus.

Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njega, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obeležile poslednjih pet godina njegove vladavine.

Njegov sin Ptolemej Peti autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifruju egipatske hijeroglife.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala