Lavrov: Nadamo se da će Tramp održati obećanje

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija se nada da će Sjedinjene Američke Države održati obećanje koje je Donald Tramp dao u decembru 2018. o povlačenju američkih trupa iz Sirije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Danas, kada su u Siriji poražene glavne snage DAEŠ-a, pokreću se pitanja svrhe američkog prisustva na sirijskom tlu. Stiče se snažan utisak da je zadatak Vašingtona da spreči obnavljanje teritorijalnog integriteta Sirije, što je direktno kršenje Rezolucije 2254 Saveta bezbednosti UN. Nadamo se da će Sjedinjene Američke Države ispuniti obećanje koje je Tramp dao u decembru 2018. o povlačenju američkih trupa iz Sirije“, rekao je Lavrov u intervjuu za arapske medije.

Situaciju u Siriji destabilizuju i napadi Izraela, dodao je Lavrov.

„Što se tiče proizvoljnih vazdušnih napada Izraela na sirijsku teritoriju, nikada nismo skrivali negativan stav prema takvim akcijama koje dodatno destabilizuju situaciju i mogu dovesti do eskalacije, pa čak i do toga da se ona nađe van kontrole“, izjavio je ruski ministar.

Lavrov je istakao da „Sirija ne treba da se pretvara u objekat nečijih planova i platformu za svođenje računa“.

Glavni zadatak svih odgovornih snaga trebalo bi da bude pomoć da se mir vrati u Siriju, dodao je ministar.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija je, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara el Asada, od 2015. godine sprovodila vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila da je DAEŠ poražen i počela sa povlačenjem svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala