Kako je Rusija izbegla građanski rat

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTenk T-34-85 na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom
Tenk T-34-85 na Crvenom trgu u Moskvi, na paradi povodom Dana pobede nad fašizmom - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija je uspela da izbegne građanski rat devedesetih godina prošlog veka samo zahvaljujući radu i strpljenju stanovnika zemlje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na diskusionom klubu „Valdaj“.

„Pre skoro 20 godina, uoči početka 2000. godine, izašao je moj članak pod nazivom ’Rusija na prelazu milenijuma‘. U njemu je bila napravljena analiza stanja u svetu, a perspektiva razvoja, kako mi se čini, u celini je odgovarala stvarnosti. Rusija je devedesetih godina 20. veka zaista preživela jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji“, rekao je Putin.

On je naglasio da je Rusija preživela tešku unutrašnju političku, ekonomsku i socijalnu krizu, a bila je i meta međunarodnog terorizma.

„Rusija je došla do vrlo opasne crte, iza koje je moglo da usledi najgore za svaki narod, za svaku naciju i za svaku zemlju — raspad države. Pretnja je visila u vazduhu i većina ljudi je to osećala“, rekao je Putin.

Predsednik je dodao da je Rusija tada mogla da padne u ponor građanskog rata i izgubi suverenitet i državno jedinstvo. Prema njegovim rečima, u to vreme je Rusija mogla i da se nađe na periferiji svetske politike.

„I samo zahvaljujući izuzetnom patriotizmu, hrabrosti, retkom strpljenju i radu ruskog naroda i drugih naroda Rusije naša država se odmakla od te opasne crte“, naglasio je Putin.

Predsednik Azerbejdžana Ilhan Alijev je izjavio da je „faktor zvani Putin“ pomogao Rusiji da prevaziđe ekonomske probleme početkom novog milenijuma.

„Glavni faktor zbog kojeg je Rusija izašla sa čistim obrazom iz najtežih situacija je faktor Vladimira Putina. To je istina i to svi treba da znaju“, rekao je Alijev na sednici diskusionog kluba „Valdaj“. Na tu izjavu azerbejdžanskog predsednika publika je reagovala burnim aplauzom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala