Bivši ukrajinski tužilac: Istragu protiv Bajdena prekinuo Vašington

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaTrg Nezavisnosti u Kijevu
Trg Nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši generalni tužilac Ukrajine Viktor Šokin izjavio je da je istraga protiv firme „Burizma“, u kojoj je radio sin bivšeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, prekinuta „iz straha od Sjedinjenih Američkih Država“, saopštio je „Foks njuz“.

Televizija se poziva na beleške ličnog advokata američkog predsednika Donalda Trampa Rudolfa Đulijanija, koji se sastao sa Šokinom u januaru 2019. godine. Slične dokumente Kongresu je predao generalni inspektor Stejt departmenta, precizirala je televizija. Džo Bajden je jedan od kandidata Demokratske partije u predsedničkoj trci 2020. godine.

„Gospodin Šokin je pokušao da nastavi istragu, ali mu je u junu-julu 2015. godine američki ambasador (u Ukrajini) Džefri Pajet rekao da istrazi treba pristupiti ’u belim rukavicama‘. Prema rečima gospodina Šokina, to je značilo — ne raditi ništa“, govori se u Đulijanijevim napomenama.

Televizija podseća da su američke vlasti optužile Šokina za korupciju. Bajden se javno hvalio time da je dobio njegov otkaz od ukrajinskih vlasti.

Šokin je rekao i da je tražio informacije o Hanteru Bajdenu, ali nije dobio odgovor od ukrajinskih vlasti. Takođe je tvrdio da je Hanter Bajden, osim plate i provizije, dobijao i milion dolara bonusa dok je bio član upravnog odbora „Burizme“. Šokin je, takođe, naveo da ga je otpustio bivši predsednik Petro Porošenko, „jer je Džo Bajden odlagao pomoć Ukrajini“. Sam Bajden stariji ranije je potvrdio da je pretio vlastima u Kijevu da ako ne otpuste Šokina neće dobiti američku finansijsku podršku, uključujući garancije za kredit od milijardu dolara.

Ranije su demokrate u američkom Kongresu započele proces Trampovog opoziva, sumnjičeći ga da je u lične političke svrhe tražio od ukrajinskog rukovodstva da pokrene istragu o Bajdenovom sinu Hanteru, koji je radio za „Burizmu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala