Azija — glavni razlog izlaska Amerike iz Sporazuma o raketama

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija lansiranja rakete sistema "Tačka U" na poligonu Luga u Lenjingradskoj oblasti Rusije
Demonstracija lansiranja rakete sistema Tačka U na poligonu Luga u Lenjingradskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razlog izlaska SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa su bili interesi Vašingtona u Aziji, a ne narušavanje njegovih tačaka od strane Moskve, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na diskusionom klubu „Valdaj“.

„Od američkih kolega smo čuli da će prvi korak u tom pravcu (postavljanju raketa, prim. aut) biti napravljen upravo u Aziji. To se tiče i nas, jer treba videti da li će rakete u Aziji dostizati rusku teritoriju ili neće. Odmah je bilo jasno da glavni razlog izlaska nisu Rusija i mitsko narušavanje Sporazuma. Ako oni nameravaju da postave rakete u Aziji, to znači da je Azija glavni razlog izlaska iz tog sporazuma“, objasnio je Putin.

Ruski lider smatra da je raspoređivanje raketa u Aziji loše, jer će zbog tog poteza uslediti recipročan odgovor, što će pogoršati situaciju u Aziji i stvoriti nove pretnje.

Putin se nada da još ima mogućnosti za rešavanje tog problema, pošto SAD i dalje nisu donele konačnu odluku o raspoređivanju raketa.

On je naglasio da SAD nisu bile iskrene kada su govorile da sistemi PVO „Idžis“, koji će biti raspoređeni u Evropi, neće biti korišćeni za lansiranje raketa srednjeg dometa.

„A onda ’bum‘ — sami su objavili da su sistemi ’Idžis‘ korišćeni za lansiranje raketa srednjeg dometa. Da su makar malo veću pauzu napravili. Očigledno je da su nas prevarili, ili pokušali da nas pređu“, dodao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala