Afera „matične ćelije“: Sprema se tužba

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaHirurg
Hirurg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Advokat Rastko Petaković podneće zahtev da se omogući pristup dokumentaciji o deci i uzorcima njihovih matičnih ćelija poverenih švajcarskoj banci „Krio sejv“.

Petaković će podneti zahtev nadležnom tužilaštvu u Srbiji i policiji da se omogući pristup dokumentaciji i uzorcima matičnih ćelija poverenih banci koja je izgubila licencu za rad, pišu „Novosti“.

Petaković se obratio i premijerki Ani Brnabić i Ministarstvu spoljnih poslova, tražeći pomoć države.

Iz Ministarstva spoljnih poslova je dobio potvrdu da će preko Ambasade u Belgiji pomoći u pronalaženju advokata i prenosu informacija, navodi list.

Petaković će od tužilaštva tražiti da ogranak ove banke u Srbiji dostavi dokumentaciju. Da je propusta u radu „Krio sejva“ bilo, u javnom obraćanju klijentima priznao je i njegov izvršni direktor Frederik Amar.

„Još pokušavamo da dođemo do informacija u kakvoj su tačno poziciji austrijski ’Krio sejv‘ i direktor Amar, čije pismo je zapravo jedna tužna priča sa opravdanjem: ’Bilo je teško, pa smo morali da kršimo zakon‘“, kaže Petaković.

„Krio sejvu“ je 240.000 porodica iz više zemalja poverilo oko 330.000 uzoraka matičnih ćelija, među kojima je, prema nekim procenama, 13.000 iz Srbije, pišu „Novosti“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala