Kijevu neće biti potrebno produžavanje gasnog ugovora sa Moskvom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGasna kompanija "Ukrgasdobiča" u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Gasna kompanija Ukrgasdobiča u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rukovodstvo ukrajinskog „Naftogasa“ uvereno je da Ukrajina neće morati da obnavlja tranzitni ugovor sa „Gaspromom“, jer će zemlja na vreme ispuniti zahteve Evropske unije.

Izvršni direktor ukrajinske državne kompanije Jurij Vitrenko prokomentarisao je na svojoj stranici na Fejsbuku izjavu Vladimira Putina o spremnosti Moskve da produži tranzitni ugovor za godinu dana, ukoliko ne bude bio potpisan novi. Vitrenko tvrdi da „vlada i regulator kažu da će Ukrajina uspeti da primeni evropska pravila do kraja godine“.

Prema njegovim rečima, Nacionalna komisija za državnu regulaciju u oblasti energetike i komunalnih usluga treba da uvede evropske mrežne kodekse u svoje propise. Radi se o dokumentima koji se odnose na balansiranje, raspodelu kapaciteta i tarife.

Osim toga, sama ova komisija, kao regulator, kao i operator gasnog transportnog sistema, mora da bude u skladu sa evropskim pravilima.

Vitrenko je, takođe, rekao da je ruski uslov da Ukrajina odustane od zahteva za kompenzaciju prema odluci Stokholmske arbitraže neprihvatljiv.

U septembru je u Briselu održana nova runda trilateralnih konsultacija između Ukrajine, Rusije i Evropske komisije o uslovima za korišćenje tranzitnih kapaciteta ukrajinskog gasnog transportnog sistema nakon isteka postojećeg ugovora.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak i njegov ukrajinski kolega Aleksej Oržel smatraju konsultacije konstruktivnim, mada je Oržel izjavio da ostaje rizik da se novi tranzitni sporazum neće potpisati.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala