Zaobilaze američke sankcije: Još osam evropskih država nastavlja trgovinu sa Iranom

© AP Photo / Vahid SalemiIran
Iran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Još osam zemalja se odlučilo da se pridruži Insteks mehanizmu za trgovinu sa Iranom, pored država koje su deo mehanizma, rekla je Natali Toči, pomoćnica visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Instrument podrške trgovinske razmene Insteks uspostavili su Francuska, Nemačka i Velika Britanija u januaru kako bi nastavile trgovinu sa Iranom, zaobilazeći američke sankcije. Postao je operativan i dostupan svim državama članicama EU u junu.

„Pored tri države koje su inicirale stvaranje mehanizma, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, još osam država-članica EU odlučile su da se pridruže. Očekuje se da će još dve države slediti njihov primer“, rekla je Točijeva.

Ona nije precizirala o kojim zemljama je govorila.

Ranije je objavljeno da će Švedska i Belgija pristupiti mehanizmu Insteksa.

Ranije je ovog meseca visoki iranski zvaničnik rekao da je EU pristala da izdvoji 15 milijardi dolara za trgovinski mehanizam Insteks.

Mehanizam Insteksa su u januaru postavile Francuska, Nemačka i Velika Britanija u pokušaju da nastave trgovinske odnose sa Iranom, zaobilazeći američke sankcije. Nakon sastanka Zajedničke komisije o iranskom nuklearnom sporazumu u junu, Insteks je postao operativan i dostupan svim članicama EU.

SAD su jednostrano odustale od iranskog nuklearnog sporazuma i ponovo uvele ekonomske sankcije Iranu. Ostale potpisnice sporazuma nisu podržale taj potez, a EU je najavila da će učiniti sve što je moguće za spas nuklearnog sporazuma. Godinu dana nakon povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma, Teheran je rekao da će početi delimično da obustavlja svoje obaveze iz sporazuma ukoliko Evropa ne pruži garancije da su iranski interesi zaštićeni u okviru nuklearnog sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala