Ukrajinski poslanik: Niko ništa nije potpisao, „Štajnmajerova formula“ je samo usaglašena

© AP Photo / Efrem LukatskyPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obraća se poslanicima Vrhovne rade
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obraća se poslanicima Vrhovne rade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanik ukrajinske parlamentarne frakcije Sluga naroda Bogdan Jaremenko objasnio je da je Kijev samo obavestio da pristaje na formulaciju koju su savetnici šefova država „normandijske četvorke“ usaglasili prema „Štajnmajerovoj formuli“.

„Nijanse — juče niko nije ništa potpisao. Predstavnik Ukrajine u tripartitnoj kontakt-grupi Leonid Kučma pismenim putem je obavestio predstavnika OEBS-a Martina Sajdika da je Ukrajina zadovoljna formulacijom koju su savetnici šefova država ’normandijskog formata‘ dogovorili u Minsku 1. septembra 2019. godine“, napisao je Jaremenko na svojoj stranici na Fejsbuku.

Poslanik je istakao da je sadržaj „Štajnmajerove formule“ više puta objašnjavao ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko. „Sve ostalo je predmet pregovora, čiji se rezultati neće sprovoditi promenama u Ustavu, već zakonima koje donosi Vrhovna rada Ukrajine (što društvu daje mogućnost da kontroliše ono što se dešava)“, istakao je on.

On je istovremeno naglasio da „Ukrajina ide ka okončanju krvoprolića u Donbasu, istovremeno ne čineći ustupke ničim principijelnim — ni teritorijalnim integritetom, ni suverenitetom, ni pravom da na svoj način tumači Minske sporazume“.

Sa druge strane, portparolka ukrajinske vlade Irina Vereščuk saopštila je da se predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski sastao sa šefovima poslaničkih grupa Vrhovne rade i informisao ih o „Štajnmajerovoj formuli“.

Ona je dodala da će se o zakonu o specijalnom statusu Donbasa razgovarati nakon sastanka lidera zemalja „normandijske četvorke“ (Francuska, Nemačka, Rusija i Ukrajina).

Ranije je Zelenski saopštio da je Kijev na zasedanju tripartitne kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu usaglasio „Štajnmajerovu formulu“ koja određuje red stupanja na snagu zakona o specijalnom statusu Donbasa.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala