Ukrajina objavila pismo saglasnosti sa „Štajnmajerovom formulom“

© Sputnik / Irina Geraщenko / Uđi u bazu fotografijaZastave Donjecke Narodne Republike na proslavi godišnjice proglašenja nezavisnosti DNR u Donjecku
Zastave Donjecke Narodne Republike na proslavi godišnjice proglašenja nezavisnosti DNR u Donjecku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kijev je objavio pismo koje je potpisao predstavnik Ukrajine u kontakt-grupi za rešavanje situacije u Donbasu Leonid Kučma o saglasnosti sa „Štajnmajerovom formulom“.

Fotokopiju poruke upućene specijalnom predstavniku OEBS-a Martinu Sajdiku objavila je na svom Fejsbuku Kučmina portparolka Darja Olifer.

U tekstu pisma se kaže da „ukrajinska strana prihvata tekst formule“, koju su savetnici lidera Ukrajine, Nemačke, Francuske i Rusije dogovorili 11. septembra 2019. o uvođenju „Štajnmajerove formule“ u ukrajinsko zakonodavstvo.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da se Kijev složio sa „Štajnmajerovom formulom“. Ovaj dokument podrazumeva održavanje izbora na teritorijama koje nisu pod kontrolom Kijeva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti u skladu sa zakonima Ukrajine. Posle toga, ako posmatrači OEBS-a priznaju da su izbori u skladu sa standardima organizacije, na snagu stupa zakon o specijalnom statusu Donbasa.

Zelenski je takođe rekao da bi „formula“ trebalo da bude implementirana u novi zakon o specijalnom statusu, koji još ne postoji. Dokument će izraditi Vrhovna rada i o njemu će se javno raspravljati.

Istovremeno, ukrajinski lider je naglasio da Kijev neće organizovati izbore ukoliko u Donbasu bude prisutna vojska.

Osim toga, Zelenski očekuje da će u najskorije vreme biti dogovoren datum sastanka u „normandijskom formatu“.

Formulu je predložio Frank-Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, bivši predsedavajući OEBS-a i bivši nemački ministar spoljnih poslova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala