„Sudar“ taksista i „Kar go“ usred Beograda: Uskoro i blokada mostova

© Sputnik / Ivana AntićProtest taksista, Beograd
Protest taksista, Beograd - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko je u pravu u ratu udruženja taksista protiv udruženja „Kar go“ nije lako odgonetnuti, ali je sasvim jasno da su trenutno u toj priči najveći gubitnici građani Beograda.

Rat taksista protiv „Kar go“ kompanije se nastavlja i, prema izjavi čelnika udruženja taksista, koji već dva dana potpuno parališu Beograd, oni su spremni na dugotrajnu borbu.

I dok taksisti optužuju kompaniju „Kar go“ da ne radi u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, a na to se nadovezala i ministarska saobraćaja, koja je pozvala „Kar go“ da uredi poslovanje u skladu sa tim zakonom, čelnici te kompanije kažu upravo suprotno — da oni poštuju sve zakone Srbije.

Na optužbe taksista da se pod firmom inovativne pomoći na putu praktično „na divlje“ bave taksi prevozom, iz „Kar go“ odgovaraju da su oni potpuno legalno registrovani kao udruženje članova, koji jedni drugima pomažu na drumu, a ne bave se javnim prevozom.

Razlike u odnosu na taksi

Direktor „Kar go“ Vuk Guberinić podseća za Sputnjik da su oni legalno prisutni u Srbiji još od 2015. godine, i da od prvog dana posluju u skladu sa svim zakonima Srbije, koji su se u međuvremenu menjali.

© Sputnik / Ivana AntićProtest taksista koji je blokirao Beograd
„Sudar“ taksista i „Kar go“ usred Beograda: Uskoro i blokada mostova - Sputnik Srbija
Protest taksista koji je blokirao Beograd

„U tim izmenama propisa taksisti su, zajedno sa ljudima iz Ministarstva za saobraćaj, uticali na to da maksimalno otežaju i onemoguće rad bilo kakve konkurencije na taksi tržištu“, tvrdi direktor kompanije „Kar go“.

Guberinić napominje da su se i posle donošenja novog zakona reorganizovali.

„Poslujemo isključivo elektronski, uslugu je moguće poručiti samo putem ’Kar go‘ aplikacije, ukoliko ste član udruženja ’Kar go‘, tako da ovo nije deo javnog prevoza, ni javnog servisa. Dostupan je isključivo članovima i isključivo putem aplikacije. Dakle, to nije nešto što može da se smatra javnim prevozom putnika, upravo iz razloga što se u bar 10 stavki razlikuje od taksi prevoza“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Ocene taksista i čelnika Ministarstva da rade kršeći zakon smatra paušalnim i neistinitim jer, su, kaže, vrlo transparentno objasnili kako njihov servis funkcioniše.

Guberinić ukazuje na to da oni uredno plaćaju porez, ocenivši da upravo to žulja taksiste.

„Smatramo da je vrlo neodgovorno da taksisti od Vlade i države očekuju neko sprovođenje zakona, kada su oni, kršeći zakon, državi dužni za porez skoro tri milijarde dinara“, ističe sagovornik Sputnjika.

„Udruženje ’Kar go‘ ima više od 650.000 registrovanih članova i taj broj dnevno raste. Radimo dobru stvar za grad i zemlju, jer težimo da olakšamo komunikaciju između ljudi putem novih tehnologija. Trenutno je to ova pomoć na putu posredstvom naše aplikacije, ali će biti mnogo više od toga u bliskoj budućnosti“, najavio je Guberinić.

On napominje da je među članovima udruženja oko 4.000 onih koji pružaju usluge i svako od njih je platio poreze i doprinose državi.

Nema šifre za „pomoć na putu“

Predsednik Saveza taksi udruženja Srbije Aleksandar Bjelić, pak, za Sputnjik napominje da je i danas Saša Stojanović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužen za drumski saobraćaj, bio nedvosmislen kada je rekao da „Kar go“ funkcioniše ne poštujući Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

© Sputnik / IlustracijaKar go prevoz dostupan isključivo članovima udruženja putem aplikacije
„Sudar“ taksista i „Kar go“ usred Beograda: Uskoro i blokada mostova - Sputnik Srbija
Kar go prevoz dostupan isključivo članovima udruženja putem aplikacije

Komentarišući konstataciju Guberinića da je „Kar go“ registrovan u skladu sa svim propisima, kao udruženje koje svojim članovima pruža pomoć na putu, a ne kao javni prevoznik, Bjelić kaže da zakon ne poznaje šifru delatnosti nazvanu „pomoć na putu“.

„Oni obavljaju prevoz putnika i to naplaćuju, i to je suština priče“, ističe on.

Na pitanje kako je moguće da je još od 2015. godine „Kar go“ legalno registrovana kompanija, Bjelić konstatuje:

„Vi možete da registrujete i da osnujete firmu za bilo šta, za pojedine usluge koje pružate, a u ovom slučaju za uslugu u prevozu putnika. Nakon što ste se registrovali u APR-u, u zavisnosti od toga koji vid prevoza obavljate, po zakonu morate da odete ili u lokalnu samoupravu ili u Ministarstvo da dobijete odobrenje za tako nešto“.

Ta registracija za obavljanje neke delatnosti je samo prvi korak, objašnjava on, ističući da je, za to što oni u „Kar go“ rade, potrebno odobrenje.

Na pitanje kako komentariše ocenu čelnika „Kar go“ kompanije da iza njihovog protesta stoji strah od konkurencije i skretanje pažnje javnosti sa činjenice o velikom poreskom dugu taksista, Bjelić kaže da za to nije krivo udruženje taksista, već država, koja porez nije naplatila.

„Mi ne štitimo dužnike. Od 5. novembra u taksi službi, kada pričamo o gradu Beogradu, biće obrisano 700 taksista zbog duga. Da li ste negde čuli da spominjemo dužnike ili da pokušavamo da artikulišemo taj problem? Ne. To je prosto neistina, a to što oni duguju, neka se država rve sa njima. Ali neće moći da obavljaju taksi delatnost“, ukazuje predsednik Saveza taksi udruženja Srbije.

„Priču o taksistima poreskim dužnicima ’Kar go‘ spominje upravo da bi skrenuli sa glavne teme o nepoštovanju zakona“, smatra on.

Blokiraće i mostove

Bjelić je napomenuo da je na ulicama glavnog grada oko 6300 licenciranih taksista, i da je taksi poslednji put menjao tarifu pre osam godina.

„U međuvremenu je litar dizela otišao naviše, sigurno za 60 odsto“, podseća on, ukazujući da cena goriva utiče između 25 i 30 odsto na cenu pređenog kilometra.

© Tanjug / Sava RadovanovićŠtrajk taksista paralisao je centar Beograda i 10. maja 2018. godine
„Sudar“ taksista i „Kar go“ usred Beograda: Uskoro i blokada mostova - Sputnik Srbija
Štrajk taksista paralisao je centar Beograda i 10. maja 2018. godine

Na pitanje da li posle izjave pomoćnika ministra za saobraćaj očekuje skoru rekciju države i kakvu, sagovornik Sputnjika kaže da uopšte ne razmišlja o reakciji.

„Jedino što treba da se desi, to je da treba da počnu da se sprovode zakoni. Ako treba, neka protest traje 10, 15, mesec dana, dva meseca. Za mene je bilo fascinantno da je drugog dana protesta izašlo bar 50 odsto više taksista, što znači da se to sada širi, a to znači da nam daje mogućnost da, umesto sa četiri, protest krene sa osam polaznih tačaka, znači da još više blokiramo saobraćaj. Sledeća stvar će biti da ćemo početi da blokiramo mostove, pa neka državne institucije počnu da rade svoj posao. Građani treba da budu ljuti na one koji ne sprovode zakon, a ne na nas, zato što mi na ulici, na svom radnom mestu, tražimo svoja radna prava. To je cela priča“, zaključio je Bjelić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala