Profesor Milinović za Sputnjik o raketnim remek-delima prikazanim u Pekingu

© AP Photo / Mark SchiefelbeinPosmatrači fotografišu raketu Julang 2, koja se ispaljuje sa podmornica.
Posmatrači fotografišu raketu Julang 2, koja se ispaljuje sa podmornica. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Forsiranjem hipersonične tehnike na male domete, kineska vojska je dovedena u stanje da za 10 do 11 minuta može da pogodi bilo koji cilj na kopnu.

„Parada povodom 70 godina proglašenja Narodne Republike Kine obilovala je novinama u raketnoj tehnici kineske vojske“, kaže profesor beogradskog Mašinskog fakulteta Momčilo Milinović za Sputnjik. Te novine za njega i nisu novost, s obzirom da je, kako kaže, pratio ispitivanja od 2017. godine.

Hipersonični projektil srednjeg dometa

Predstavljen je „Dongfeng 17“, o kome se znalo da je ispitivan, da je pao u Mongoliji na 1.400 kilometara i da predstavlja, kako Milinović kaže, hipersonični podprojektil, koji se lansira busterima na vrlo malim visinama, od 50 do 70 kilometara.

„Ono što je zanimljivo i svi treba da primete, jeste da Kinezi forsiraju rakete srednjeg dometa. Hipersonični projektil, kao što je ’Avangard‘, jeste interkontinentalni balistički projektil. ’Dongfeng 17‘ je srednjeg dometa. To znači da je predviđen za odbranu od okruženja kineske teritorije. Pitanje je, da uslovno kažemo, kojoj zemlji je namenjeno“, kaže Milinović.

© REUTERS / Thomas PeterHipersonična raketa Dongfeng 17.
Profesor Milinović za Sputnjik o raketnim remek-delima prikazanim u Pekingu - Sputnik Srbija
Hipersonična raketa Dongfeng 17.

Za gađanje na moru kineska vojska je na paradi predstavila „Dongfeng 21“, znan kao „Ubica nosača aviona“, za čije je gađanje prevshodno namenjen, dok je „Dongfeng 26“, poznat kao „Ubica Guama“, dometa do 3.500 kilometara, namenjen za gađanje američkih vatrenih položaja i baza u kineskom okruženju. Jedna od tih baza, možda i najveća, nalazi se na pacifičkom ostrvu Guam, po čemu je ova raketa dobila nadimak.

Raketa o kojoj se ništa ne zna

„Ono što su Kinezi doveli do savršenstva jeste supersonična krstareća raketa ’Dongfeng 100‘“, objašnjava Milinović, priznajući da se o njoj još ništa ne zna. Na paradi je bila zatvorena, a podataka o eksperimentalnim istraživanjima još nema.

„’Dongfeng 100‘, ako je krstareća i ako je hipersonična, videćemo koji će se podaci pojaviti o njoj, naravno, još je sve tajna, to je kineska varijanta ’Cirkona‘, koja se lansira sa kopna. Dakle, kineska varijanta hipersonične rakete, koja leti na vrlo malim visinama, ogromnim brzinama, naravno, nešto kraćim dometima. Ali suštinski, može da izbegne protivvazdušnu odbranu. Može da izbegne THAAD, može da izbegne i ’Patriot‘, i trojku, i modernizovani ’Patriot‘. Prema tome, ona je za niske slojeve egzoatmosferskog leta, gde ostvaruje velike, ogromne Mahove brojeve“, objašnjava Milinović.

Za razliku od „Dongfenga 17“, koji se lansira uz pomoć velikih buster motora, „Dongfeng 100“, prema Milinovićevim rečima, koristi ramdžet (nabojnomlazni) motor. Ramdžet motor je tip mlaznog motora koji nema pokretnih delova i koristi se za velike nadzvučne brzine, između tri i šest Maha.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinJedna od bespilotnih letelica prikazana na paradi u Pekingu.
Profesor Milinović za Sputnjik o raketnim remek-delima prikazanim u Pekingu - Sputnik Srbija
Jedna od bespilotnih letelica prikazana na paradi u Pekingu.

Prema Milinovićevoj proceni, „Dongfeng 100“ bi trebalo da ima upravo tu vrstu motora, ako ne ramdžet, onda, kako kaže, vrlo visok supersonični motor, sa Mahovim brojevima preko tri i po.

„To je onda praktično neuhvatljivo. Inače, gađanje na malim visinama ne može se ostvariti sa Mahovim brojevima većim od 3,5. Male visine, koje su do 20 kilometara, ne mogu da trpe velike Mahove brojeve. Međutim, kada se leti preko pedesetog kilometra, onda se ostvaruju hipersonične brzine, zato što je brzina zvuka upola manja, i zbog toga imate Mahov broj koji sa istom brzinom daje veće vrednosti“, ističe Milinović.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinDongfeng 17 je, prema Milinovićevim rečima, hipersonična raketa srednjeg dometa, što znači da je predviđen za odbranu kineske teritorije od eventualnog napada iz bližeg okruženja.
Profesor Milinović za Sputnjik o raketnim remek-delima prikazanim u Pekingu - Sputnik Srbija
Dongfeng 17 je, prema Milinovićevim rečima, hipersonična raketa srednjeg dometa, što znači da je predviđen za odbranu kineske teritorije od eventualnog napada iz bližeg okruženja.

„Forsiranjem hipersonične tehnike na male domete, kineska vojska je dovedena u stanje da za 10 do 11 minuta može da pogodi bilo koji cilj na kopnu“, dodaje on.

S obzirom da nijedna kineska raketa, osim stare interkontinentalne „Dongfeng 5“, više ne koristi tečno gorivo, pokazuje se da je Kina osvojila top tehnologiju čvrstog raketnog pogona na velikim dometima.

Šta Srbija dobija?

Milinović kaže da Kina poseduje manje raketa nego što bi želela. Međutim, za kineski koncept ratovanja, koji se zasniva na odbrani od okruženja, Kina, prema Milinovićevim rečima, ima raketna remek-dela.

Impresivno su, kaže Milinović, na paradi izgledale i hipersonične bespilotne letelice „Dongfeng ZF“.

© REUTERS / JASON LEEJedna od kineskih hipersoničnih bespilotnih letelica.
Profesor Milinović za Sputnjik o raketnim remek-delima prikazanim u Pekingu - Sputnik Srbija
Jedna od kineskih hipersoničnih bespilotnih letelica.

„Čitava serija dronova na paradi, od bespilotnih letelica jako velikih brzina, pa do bespilotnih letelica vrlo malih brzina. Za mene je najvažnije u ovom konceptu da pogledamo šta smo možda mi dobili, a to je ’Ving long 2‘. To je bespilotna letelica koja je izvanredna i koja je kvalitetno urađena kao kopija američkih“, kaže Milinović.

Sa druge strane, na paradi se pojavio i FK 3, PVO sistem koji bi, prema najavama, trebalo da bude uključen u naoružanje srpske vojske.

„Radi se o kineskoj verziji ruskog sistema S-300, sa manjim dometom“, kaže Milinović.

Ono što je kod ovog sistema zanimljivo jeste da raketa ima poluaktivno navođenje i komandno vođenje — u slučaju ometanja, sistem može automatski da pređe iz jednog moda u drugi i da sistem bude vođen sa zemlje.

Pojava podmorničke rakete „Julang 2“, dometa 9.000 kilometara, indikator je da će Kina razvijati nove kopnene raketne sisteme, jer je prethodna verzija ove rakete „Julang 1“ bila majka razvoja kopnenih raketa.

„Sve rakete tipa ’Dongfeng‘ izrasle su iz ’Julanga 1‘, kojoj je motor na tečno gorivo zamenjen motorom na čvrsto gorivo“, objašnjava naš sagovornik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala