Prestrojavanje u Vatikanu: Otkrivene finansijske mahinacije visokih zvaničnika

© Fotolia / WhitewizzardVatikanski tajni spisi
Vatikanski tajni spisi  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet visokih službenika Rimske kurije uklonjeni su sa dužnosti zbog skandala sa nezakonitim finansijskim operacijama, koji dobija zamah u Vatikanu, saopštio je italijanski nedeljnik „Espreso“, pozivajući se na dokument šefa vatikanske žandarmerije Domenika Čianija, koji su objavili na svom sajtu.

U dokumentu se navodi da se pet uticajnih službenika Državnog sekretarijata (Vlade) i vatikanske Službe za finansijske informacije nalazi na „crnoj listi“ od 2. oktobra ove godine.

Sa službene dužnosti su suspendovani monsinjor Mauro Karlino, koji je pre određenog vremena bio na čelu jednog od glavnih odeljenja Državnog sekretarijata, kao i direktor vatikanske Službe za finansijske informacije Tomaso di Ruca.

Skandal je posebno dobio na značaju zbog činjenice da Služba za finansijske informacije, u skladu sa posebnim reskriptom pape Franje iz 2013. godine, kontroliše delatnost svih institucija Vatikana koje su direktno u vezi sa sprovođenjem finansijskih operacija. Drugim rečima — ta služba je vršila kontrolu nad svim sumnjivim slučajevima pranja novca.

Prema informacijama koje su procurele u medije izvan Vatikana, reč je o ozbiljnoj unutrašnjoj istrazi u vezi sa preprodajom skupih nekretnina u inostranstvu, a posebno u Londonu, kao i u vezi sa mahinacijama sa takozvanim „Grošem Svetog Petra“ — donacijama katolika iz celog sveta, koje se prikupljaju za rimskog papu.

Pres-služba Vatikana je saopštila da je rukovodstvo pravosudnih organa odobrilo „oduzimanje dokumenata i elektronskih uređaja“ u okviru istrage.

Saopšteno je i da je sa skandalom upoznat i papa Franja, koji je odlučio da se nastavi istraga, iako u skandal mogu biti upleteni i najuticajniji dostojanstvenici Rimske kurije.

Istaknuto je da u skandal može biti umešan i jedan od najbližih papinih saradnika Anđelo Beču, koji je prošle godine imenovan za kardinala i postavljen na čelo Kongregacije za kanonizaciju svetaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala