Potpiši, pa sabotiraj — nove „stare“ igre Kijeva sa Donbasom

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPripadnici vojske Luganske Narodne Republike na prelazu Stanica Luganska
Pripadnici vojske Luganske Narodne Republike na prelazu Stanica Luganska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je Rusija krajnje pozitivno odreagovala na odluku Kijeva da prihvati „formulu Štajnmajera“ po pitanju lokalnih izbora u Donbasu, i iako bi taj korak mogao da stvori povoljnu atmosferu za nastavak realizacije Minskih sporazuma, analitičari su skeptični i tvrde da je ovo još jedan u nizu koraka Ukrajine po starom receptu — prihvati, pa sabotiraj.

Ovaj dokument je potpisan na sednici kontakt-grupe za rešavanje situacije na istoku Ukrajine, koja je u ponedeljak održana u Minsku. Potom je i lično predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio da je Kijev potpisao „formulu Štajnmajera“, te da će, kako taj dokument i nalaže, biti napravljen novi nacrt zakona o specijalnom statusu Donbasa, koji će u sebi sadržati odredbe te „formule“.

Iako je posredi važno dostignuće, koje je ujedno i dugo očekivano, direktor Centra za izučavanje Donbasa i Ukrajine Aleksandar Kazakov upozorava da ga ne treba precenjivati. Stvar je u tome, kako objašnjava za Sputnjik, što je za proteklih pet godina ukrajinska strana u više navrata popuštala pod pritiscima Evrope i pristajala na određene dogovore, međutim, odmah nakon toga je izmišljala čitave sisteme koji bi kočili njihovu implementaciju.

Prema njegovim rečima, Kijev jeste stavio potpis na „formulu Štajnmajera“, koja predviđa sprovođenje izbora na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne Republike, ali formula nalaže da se istovremeno usvoji i specijalni zakon koji bi se odnosio na izbore na tim konkretnim teritorijama.

„Međutim, treba očekivati da će Kijev, uprkos tome, predložiti da se, umesto usvajanja novog zakona, primeni već postojeći zakon o lokalnim izborima, a problem u tom zakonu jeste što on nalaže da u izborima učestvuju i ukrajinske partije. Kako možete da očekujete da u Donjcek i Lugansk dođu predstavnici, na primer, Desnog sektora ili Azova. Jasno je da će na osnovu tih ’kočnica‘ ponovo doći do zaustavljanja implementacije ovog dokumenta“, ističe on.

Stanovnik DNR - Sputnik Srbija
Prihvaćena Štajnmajerova formula: Počelo rešavanje krize u Donbasu?

Kazakov konstatuje i da je ishod poprilično jednostavan, te da će sve zavisiti isključivo od političke volje Kijeva — ukoliko novi predsednik Ukrajine poželi da političkim putem reši pitanje Donbasa, onda će doći do nekog napretka i ovaj dokument će postati osnov za naredne korake, a ukoliko to ne bude želeo, Kijev će opet izmisliti način kako da prikoči ovaj proces, kao što je to bio slučaj i ranije.

Opravdana zabrinutost građana Donbasa

Istovremeno, poslanik Vrhovne rade i član Saveza levičarskih snaga Ukrajine Aleksandar Golub tvrdi da u Ukrajini i dalje postoji ogroman broj onih koji nisu želeli da potpis uopšte bude stavljen na formulu Štajnmajera. Međutim, isti ti ljudi smatraju i da, pošto je potpis već stavljen, to ne znači ujedno da će primena dokumenta krenuti istog časa.

Isti slučaj je, podseća on, bio i sa Minskim sporazumom — potpisan je odavno, međutim, još uvek nije implementiran, štaviše, zamrznut je. Svakako, dodaje Golub, činjenica jeste da je „formula Štajnmajera“, koju u Ukrajini nazivaju i „formulom Lavrova“, potpisana, tako da i to o nečemu govori.

Golub, međutim, upozorava i na to da zabrinutost građana Donbasa nije neosnovana, imajući u vidu da postoji velika verovatnoća da će biti pokrenute čistke onog trenutka kada granica pređe u ruke Kijeva.

„Ako se uopšte i krene tim putem, to će značiti da se ili uvedu mirotvorci ili da se izmisli neko drugo rešenje sa kojim će obe strane biti saglasne. Mislim da je povodljivost Zelenskog rezultat spoljnih pritisaka, budući da su sve ukrajinske snage pritiskale upravo na suprotnu stranu, a nakon poluhladnih pregovora koje je Zelenski imao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, postalo mu je jasno da ne treba da se previše nada. Upravo se zato i odlučio da potpiše ’formulu‘, kako bi se pitanje rešavanja sukoba na jugoistoku Ukrajine pokrenulo sa mrtve tačke“, zaključuje on.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala