Posle pola godine Rusija obelodanila: Prepolovljen je udeo dolara

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je za poslednjih godinu dana prepolovila udeo američkih dolara u svojim deviznim rezervama, odlučivši se da, umesto njih, poveća udeo zlata, juana i evra, pokazuju poslednji podaci Centralne banke Rusije.

Učešće dolara smanjeno je sa 43,7 na 23,6 odsto od marta 2018. godine, navodi u svom izveštaju Centralna banka Rusije (CBR). Dokument je objavljen sa šest meseci zakašnjenja, zbog „visoke osetljivosti cena akcija glavnih učesnika na tržištu, uključujući i samu CBR“.

Najviše je povećan udeo kineske valute u ruskim deviznim rezervama, sa pet na 14,2 odsto. Udeo evra iznosio je 30,3 odsto ruskih rezervi krajem marta ove godine, što je 8,1 odsto više nego u istom mesecu prošle godine. U međuvremenu, zlatne rezerve porasle su sa 7,2 na 8,2 odsto.

Rusija se odlučila na odustajanje od dolara i diversifikaciju nacionalnih rezervi, kako bi smanjila zavisnost svoje ekonomije od američke valute, i to zbog sankcija koje joj je uveo Vašington.

U periodu od marta 2018. do marta 2019. godine Moskva je povećala svoje devizne i zlatne rezerve za 27,2 milijarde dolara. One su u martu ove godine iznosile 487,4 milijarde dolara, a 20. septembra 532,6 milijardi dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala