„Pametne patike“ znaju kuda da vas vode

CC0 / Pixabay / Čovek za vreme šetnje
Čovek za vreme šetnje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učenici Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta „MIFI“ iz Moskve (NINU MIFI) napravili su pametne patike koje upućuju vlasnika gde treba da skrene, mere broj koraka i potrošene kalorije, saopštila je pres-služba Univerziteta.

Navigacija na nepoznatom mestu jedan je od aktuelnih problema za stanovnike većih gradova. Zbog toga su mobilni navigatori postali veoma popularni. Međutim, korisnicima ovih uređaja i aplikacija ponekad nije lako da se snađu i shvate gde treba da idu. Osim toga, stalno moraju da prate maršrutu na ekranu. To odvlači pažnju korisnika od dešavanja oko njih i povećava rizik na putu.

Učenici Univerziteta „MIFI“ smislili su originalno rešenje ovog problema tako što su izumeli pametne patike koje pokazuju put ka odredištu. Princip njihovog rada je vrlo jednostavan. Kada prilazite skretanju desno, vibrira desna patika, a kada treba da skrenete levo, vibrira leva.

„Razradili smo elektronski modul koji se sinhronizuje sa posebnom mobilnom aplikacijom putem ’blututa‘ i dobija podatke o zadanoj maršruti. Obavlja sve potrebne funkcije, ne ometa kretanje i može da se pričvrsti na pertle običnih patika. Korisnik svega jedanput mora upotrebiti telefon, nakon čega može da ga skloni i uživa u šetnji. Osim navigacije, sistem takođe meri pređeni put, broj koraka i potrošene kalorije. Te informacije se mogu videti u mobilnoj aplikaciji“, objasnili su autori projekta „BiGiPiS“ Aleksandar Pinčuk i Maksim Levkin.

Tim planira da nastavi sa razvojem projekta „BiGiPiS“, jer se tržište pametne odeće širi svake godine.

Velika je verovatnoća da će pametne patike za nekoliko godina dostići nivo popularnosti pametnih satova, smatraju autori izuma.

Mladi naučnici olakšavaju ljudima život

Projekat učenika Univerziteta „MIFI“ je vrlo interesantan, a njegovi autori su nesumnjivo nadareni i imaju sve šanse da u budućnosti nastave svoja istraživanja na Univerzitetu, smatra zamenik direktora Instituta za intelektualne kibernetičke sisteme NINU MIFI Valentin Klimov.

„Učenici naših liceja i ranije su imali vrlo originalne projekte. Na primer, prošle godine su naši đaci razradili multifunkcionalni sistem orijentacije za slabovide osobe. Pobedili su na međunarodnom dečjem takmičenju inženjerskih timova, kao i na takmičenju ’Junior‘. Učestvovali su na najvećem međunarodnom takmičenju ’Intel ISEF‘. Oni su sada studenti prve godine na našem Univerzitetu, što svedoči o visokom nivou stručnosti naših kandidata“, istakao je Klimov.

Prema njegovim rečima, studenti i mladi naučnici NINU MIFI učestvuju i na drugim projektima koji olakšavaju ljudima život, uključujući i osobe sa ograničenim mogućnostima. Na primer, saradnici Univerziteta su specijalno za nepokretne pacijente napravili invalidska kolica kojima se upravlja pomoću vida. Student Visoke škole za inženjering NINU MIFI napravio je bioničku protezu koja pomaže ljudima bez ekstremiteta da se vrate normalnom životu.

„Učenici koji su zainteresovani za tehničke pronalaske, po pravilu postaju pobednici stručnih olimpijada ili inženjerskih takmičenja, što im pruža povlastice prilikom upisa na NINU MIFI. Kao studenti našeg Univerziteta oni će imati mogućnost da nastave da se bave tehničkim izumima u okviru mnogobrojnih studentskih sekcija, mogućnost da učestvuju na međunarodnim takmičenjima i olimpijadama i da nižu uspehe“, zaključio je Valentin Klimov.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala