Pakistanski zvaničnik: Rat sa Indijom biće brz i prljav

© AP Photo / Brittany MurphyLansiranje interkontinentalne balističke rakete
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čak i konflikt ograničenih razmera između Indije i Pakistana mogao bi da izazove nuklearni rat sa stotinama miliona žrtava, rekao je Masud Kan, šef pakistanske provincije Azad Kašmir, samo nekoliko dana nakon što je sličnu izjavu dao i pakistanski premijer Imran Kan.

„Čak i ograničeni vojni sukob između Indije i Pakistana mogao bi da preraste u nuklearni rat“, poručio je Masud Kan, šef pakistanskog dela Kašmira.

„Iako se drugi igrači najverovatnije ne bi uključili u konfrontaciju, posledice bi imale široke razmere“, dodao je on.

Kan, nekadašnji šef pakistanske misije pri UN, naglasio je da njegova zemlja ne želi rat, ali da on mora da predvidi „realan scenario, kako bi međunarodna zajednica izvršila pritisak na Indiju“.

Visoki pakistanski zvaničnici koristili su se ratobornom retorikom, nakon što su indijske vlasti ukinule autonomiju u delu Kašmira pod indijskom kontrolom. Nju Delhi je taj potezao pravdao potrebom da se uguše ustanak i separatizam u regionu Himalaja.

Prošle nedelje je pakistanski premijer Imran Kan upozorio da se na spornoj teritoriji priprema „krvoproliće“ i da bi protiv Indije, ukoliko izbije rat, moglo da bude upotrebljeno i oružje za masovno uništenje. Iz Indije su stigli oštar odgovor i optužbe na račun pakistanskog premijera da je „opsednut Kašmirom“ i da podgreva situaciju.

Indija i Pakistan ratovali su zbog Kašmira dva puta — 1947. i 1965. godine, a međusobne čarke na liniji razdvajanja nisu tako retke. Poslednji incident, iz februara ove godine, opasno je približio dve susedne nuklearne sile ratu. Samo su diplomatski napori i gestovi dobre volje učinili da tenzije splasnu, barem na neko vreme.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala