Merkelova nakon potpisivanja „formule Štajnmajera“: Još je rano za ukidanje sankcija Rusiji

© AP Photo / Jens MeyerNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarka Nemačke Angela Merkel smatra napretkom usaglašavanje „formule Štajnmajera“, ali dodaje da je za sada rano govoriti o ukidanju sankcija Rusiji.

„Došlo je do progresa, ali je potrebno mnogo daljih koraka. To ne znači da mi već možemo da ukinemo sankcije, ali postoje pretpostavke, i sve strane su to potvrdile, da sada može biti održan sastanak (u normandijskom formatu) na nivou šefova država i vlada“, rekla je Merkelova novinarima u Berlinu.

Kancelarka je dodala da će predstojeći samit biti održan u Parizu, ali za sada nije određen datum.

I Ministarstvo inostranih poslova Francuske je takođe pozdravilo napredak koji je postignut na sastanku kontakt grupe za Donbas u Minsku.

U „normandijski format“ za rešavanje situacije u Donbasu ulaze Nemačka, Rusija, Ukrajina i Francuska.

Ranije je Zelenski saopštio da je Kijev na zasedanju tročlane kontakt-grupe za rešavanje situacije u Donbasu usaglasio „Štajnmajerovu formulu“, koja određuje red stupanja na snagu zakona o specijalnom statusu Donbasa.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala