Međunarodni skup u Beogradu: Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Rusije i Srbije
Zastave Rusije i Srbije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodni skup „Srpsko-ruski odnosi u epohi krupnih političkih promena“, čije će teme obuhvatiti period od kraja 18. do kraja 20. veka, biće otvoren 3. oktobra u 10 sati u Svečanoj sali SANU. Skup će otvoriti  akademik Mihailo Vojvodić.

Ta epoha u istoriji Srba i Rusa, ali i cele Evrope, predstavlja veoma dinamično istorijsko razdoblje u kojem su se odvijale krupne političke, socijalne, kulturne i geopolitičke promene. One su u velikoj meri opredelile sudbinu i jednog i drugog naroda i njihovih država, stoji u saopštenju.

U istoriji Srba, epoha je započeta Srpskom revolucijom 1804. godine i težnjom za oslobođenjem i ujedinjenjem srpskog naroda, da bi se posle velikih istorijskih lomova završila raspadom Jugoslavije krajem 20. veka.

Slična istorijska raskršća i preokreti mogu se pratiti i u istoriji Rusije i ruskog naroda, od „Grčkog projekta“ carice Katarine, preko velikog istorijskog loma kakva je bila Oktobarska revolucija 1917. godine, pa sve do raspada Sovjetskog Saveza krajem 20. veka, gotovo u isto vreme kada se raspadala Jugoslavija.

Međunarodna naučna konferencija je prilika da se naučno osvetle sličnosti i razlike u razvitku tih država i njihovih društava, ali i međusobni uticaji i saradnja dvaju naroda. Skup organizuje Odeljenje istorijskih nauka SANU, navedeno je u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala