Lavrov: Vašington hoće da natera Iran da kapitulira

© POOL / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran do sada nije prekršio nijednu obavezu sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Ističemo da Iran do sada nije prekršio nijednu svoju obavezu prema pravno obavezujućim dokumentima — sporazumu o neširenju naoružanja, sporazumu o garancijama i dobrovoljno izvršenom dodatnom protokolu sporazuma o garancijama. Sve što on radi, radi pod kontrolom IAEA“, rekao je Lavrov na zasedanju debatnog kluba „Valdaj“.

„Nažalost, Vašington nastoji da demonizuje, izoluje i natera Iran da kapitulira. Mislim da to nije dalekovida politika“, konstatovao je Lavrov.

Lavrov je istakao da se optužbe koje se iz različitih razloga objavljuju protiv Irana, ne oslanjaju ni na kakve ubedljive činjenice. „Povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program naravno da je bilo tipičan primer potpunog nepoštovanja međunarodnog prava i odluka Saveta bezbednosti UN. Ne samo što Sjedinjene Američke Države odbijaju da same ispunjavaju ove odluke, one zabranjuju svim drugim zemljama da sprovode isti taj Akcioni plan i poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti UN, preteći sankcijama“, dodao je ruski ministar.

On je naveo da će Rusija pozdraviti iransko-američke kontakte oko nuklearnog sporazuma, ukoliko do njih dođe.

Ministar je naglasio da Zajednički akcioni plan „treba da se sprovodi u potpunosti“. „Ali može se razgovarati o dodatnim zahtevima Iranu, predlagati da se razgovara o bilo čemu uz Zajednički akcioni plan, ali samo uz shvatanje da to neće biti uslov da sve zemlje ispunjavaju obaveze prema Zajedničkom planu, da neće biti povezano sa pokušajima da se na bilo koji način promeni Zajednički akcioni plan“, konstatovao je Lavrov.

Lavrov smatra da ni Vašington ni Teheran ne žele rat.

„Nikada ne možete ni za šta da jamčite, ali čini mi se da ni Sjedinjene Američke Države, ni Iran, ni većina zemalja regiona ne žele rat. Možda bi neko želeo da iskoristi situaciju na trenutnim protivrečnostima, pogorša situaciju do određene granice, poveća napetost u informacionom prostoru kako bi postigao neku trenutnu korist, ali u strateškom planu sam ubeđen da niko ne želi rat“, naglasio je ruski ministar.

Sredinom 2015. godine, „šestorka“ (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD, Francuska) i Iran objavili su da su dogovorili Zajednički sveobuhvatni akcioni plan. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. Dogovor u svom prvobitnom obliku nije preživeo ni tri godine: Sjedinjene Američke Države su u maju 2018. najavile jednostrano povlačenje iz njega i vraćanje strogih sankcija ovoj zemlji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala