Kremlj: Potpisivanje „Štajnmajerove formule“ je pozitivan korak

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaKremlj, Moskva
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će nakon potpisivanja „Štajnmajerove formule“ od strane Ukrajine sve strane raditi na perspektivama održavanja samita u „normandijskom“ formatu. Kremlj se nada da će se u najskorije vreme ovo pitanje razjasniti.

„Tek juče je održano potpisivanje, tako da će sada sve zainteresovane strane i predstavnici raditi na perspektivama za održavanje takvog samita. Nadamo se da će se ovde neke stvari razjasniti“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje kako Kremlj ocenjuje usvajanje „Štajnmajerove formule“ od strane Ukrajine i da li je uskoro moguć „normandijski“ samit.

Usvajanje „Štajnmajerove formule“ od strane Kijeva je pozitivna činjenica i važan korak na putu ranije postignutih sporazuma, dodao je Peskov. 

„Sama potvrda ’Štajnmajerove formule‘, koju su, usput budi rečeno, prihvatili svi učesnici ’normandijske četvorke‘, uključujući i Ukrajinu, faktički već pre nekoliko godina, predstavlja pozitivnu činjenicu i naravno, važan korak na putu ka realizaciji ovih ranije dogovorenih sporazuma“, rekao je Peskov.

„Sada se nadamo da će se nastaviti putem realizacije Minskih sporazuma, jer je to jedini mogući način za rešavanje ukrajinskog sukoba na jugoistoku ove zemlje“, dodao je on.

Kontakt-grupa za Donbas u utorak je na sastanku u Minsku usaglasila „Štajnmajerovu formulu“.

„Štajnmajerova formula“, koju je formirao bivši predsedavajući OEBS-a, bivši ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer, definiše mehanizam za donošenje zakona o posebnom postupku lokalne samouprave u određenim delovima Donjecke i Luganske oblasti, privremeno na dan izbora i na stalnoj osnovi nakon objavljivanja izveštaja OEBS-a o izbornim rezultatima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala