Amazonski div preživeo požare (video)

CC0 / lefteye81 / Drveće
Drveće - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski i brazilski naučnici pronašli su najveće drvo u Amazoniji dok su istraživali džunglu u severnom Brazilu. Požari koji su poslednjih meseci besneli, nisu oštetili džinovsko drvo.

Džungla u državi Amapi, na severu Brazila, bila je bezbedna od požara koji su zadesili Amazon poslednjih meseci. Tamo je porodica džinovskih stabala ostala netaknuta. Među njima naučnici su otkrili najveće drvo u amazonskoj prašumi, visoko 88,5 metara.

U istraživanju koje je objavljeno u naučnom časopisu „Frontiers in Ecology and the Environment“ piše da je pronađeno najviše drvo u Amazoniji. Pored toga, istraživanje potvrđuje da amazonski gigant nije sam: okružen je drugim velikanima koji mogu biti viši i od 70 metara.

Najveće drvo na svetu je crvena sekvoja nazvana Hiperion, koja dostiže 115,55 metara i nalazi se u nacionalnom parku severno od San Franciska, u SAD. Međutim, amazonski gigant još nije dostigao svoju punu veličinu, navode naučnici.

Tačna starost džinovskih amazonskih stabala još nije izmerena, ali istraživači veruju da su stara između 400 i 600 godina.

Iako nisu utvrđeni uslovi koji su im omogućili da tako dugo prežive i porastu, smatra se da su udaljenost gradskih i industrijskih područja i zaštita džungle od jakih vetrova bile presudne za te divove.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala