Princ Nikola zbog SPC odlaže prenos posmrtnih ostataka Petrovića

© Foto : Jovan MarkušParastos u crkvi na Ćipuru na Cetinju
Parastos u crkvi na Ćipuru na Cetinju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Princ Nikola Petrović, jedini direktni potomak crnogorske dinastije Petrović Njegoš, poručio je da, zbog neumjerenih reakcija Srpske pravoslavne crkve, još nije vrijeme da posmrtni ostaci njegovog oca i njegovih stričeva budu sahranjeni u Crnoj Gori.

„Zbog neumjerenih reakcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mislim da je bolje sačekati da se ceremonija obavi u mirnoj atmosferi. Ne bih mogao da podnesem da moja porodica bude razlog podjele Crnogoraca, niti uzrok burnih reakcija, koje bi naškodile imidžu naše zemlje, našim institucijama, a naročito našim građanima“, kazao je princ Nikola za TVCG.

Naglasio je da čeka vrijeme kada neće biti sukoba i podjela u Crnoj Gori, kako bi i Danilo, Mirko, Petar i Mihailo Petrović bili sahranjeni na Cetinju.

Kralj Nikola je umro 1921. godine u egzilu u Antibu. Posmrtni ostaci kralja, kraljice Milene i njihovih ćerki, princeza Ksenije i Vjere, preneseni su iz ruske pravoslavne crkve u San Remu u Crnu Goru 1989. godine.

© Foto : Jovan MarkušMitroplit Amfilohije služio je na Cetinju u crkvi na Ćipuru parastos
Princ Nikola zbog SPC odlaže prenos posmrtnih ostataka Petrovića - Sputnik Srbija
Mitroplit Amfilohije služio je na Cetinju u crkvi na Ćipuru parastos

Povodom 30. godišnjice sahrane kralja Nikole i kraljice Milene u Crnoj Gori, mitroplit Amfilohije služio je danas na Cetinju parastos u crkvi na Ćipuru. On je kazao da se nada da će princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju u Cetinjskom manastiru.

„Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Bilo bi grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negdje drugdje, nego ondje gdje je predvidio njihov otac, knjaz Nikola“, kazao je mitropolit.

Amfilohije je dočekao zemne ostatke kralja Nikole, kraljice Milene i njihovih kćerki u Baru, i činodejstvovao je prilikom njihove sahrane na Cetinju 1. oktobra 1989. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala