Stiže kineska raketna senzacija: Amerika će biti u velikoj nevolji u Zapadnom Pacifiku

© AFP 2023 / GREG BAKERDongfeng
Dongfeng - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uz nove i unapređene tipove raketa, među kojima je novoprikazani supersonični Dongfeng 100, Kina je pokazala fantastičan napredak u raketnoj tehnici, kao i da je ovladala i hipersoničnim brzinama.

Vojna parada povodom 70 godina od proglašenja Narodne republike Kine i premijerno prikazivanje nove supersonične strateške rakete Dongfeng 100 (DF-100 ili CJ-100) izazval su pravu svetsku senzaciju.

Još pre parade pojavila se informacija da ovaj tip rakete može da savlada unapređeni američki protivraketni sistem THAAD, koji je, pored ostalih zemalja, instaliran i u Južnoj Koreji.

DF-100 prevozi se kamionom koji je do sada prevozio rakete DF-17, a spekuliše se da treba da zameni raketu CJ-10, čiji je domet bio oko 1500 kilometara. DF-100 treba da ima veći domet i veću preciznost.

Osim DF-100, na paradi je prvi put prikazana i raketa JL-2, koja je, prema rečima vojnog analitičara Miroslava Lazanskog, standardna raketa nuklearnih podmornica klase Jin. Svaka podmornica ima 12 takvih raketa sa po jednom nuklearnom bojevom glavom i domet ovih raketa je 7500 kilometara.

„Uz njih je prikazana i druga generacija raketa Dongfeng 31 i Dongfeng 41, to su rakete čiji je domet preko 11.000 kilometara“, kaže Lazanski.

„Dongfeng 31, Dongfeng 41, Dongfeng 21, koji je ubica nosača aviona, plus ovaj najnoviji Dongfeng 100, pokazuju fantastičan napredak kineske raketne tehnike, koja je ovladala i hipersoničnim brzinama, čime je celu situaciju u Zapadnom Pacifiku za Amerikance dodatno iskomplikovala“, kaže on.

„Amerikanci, bez obzira na snagu njihove Sedme flote, nemaju puno kapaciteta da pariraju Kini“, dodaje on.

„Kina ubrzano gradi nosače aviona i imaće za pet godina ukupno pet nosača aviona, od toga dva na klasičan, a tri na nuklearni pogon, čime će biti puno jača od američke flote u tom delu Pacifika, pošto Amerikanci ne mogu da svoju kompletnu ratnu mornaricu rasporede u Zapadnom Pacifiku“, objašnjava Lazanski.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala