Srpska uzvraća udarac Sarajevu

© PixabayMapa BiH
Mapa BiH  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odgovorio je na uslovljavanje SDA, i to jezikom koji i Bakir Izetbegović najbolje razume.

Dodik je najavio da će, zbog insistiranja SDA da se pre formiranja Saveta ministara usvoji godišnji plan za pristupanje NATO (ANP), i on postaviti uslov da se odstrane sve strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

Sud „čuvaju“ Bošnjaci

Dodik je ponovio da su SNSD, čiji je lider, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se sa tim saglasio HDZ, ali da je bošnjačka politička reprezentacija, okupljena oko SDA, počela taj proces da uslovljava nastavkom puta prema NATO, što je za Srbe neprihvatljivo.

Analitičar iz Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Deđanski kaže da je cilj RS da se stvari vrate na izvorni Dejton, što bi značilo da se ispoštuje odredba po kojoj su strane sudije imale petogodišnji mandat, a što se ignoriše. Po njegovim rečima, sprovođenje te odredbe već godinama sprečava bošnjačka strana, zbog čega sud deluje kao politički instrument visokog predstavnika i SDA

„Dodikov zahtev u vezi sa sudom nije najbitniji za RS, ali bih ga tumačio kao odgovor na ucenjivačku politiku koju vode bošnjački deo i hrvatski član Predsedništva BiH prema RS“, ističe naš sagovornik.

On podseća da je rok od 30 dana za formiranje vlasti u BiH, koji su postigli predstavnici tri naroda, davno istekao, i da ne razume zbog čega Izetbegović misli da je to još validno.

„Ako je neki dogovor postignut i oročen na neki period, jasno je da on za taj period mora da bude i sproveden. U suprotnom je nevažeći. Mogao bi se napraviti izuzetak, samo ako bi se Izetbegović ’opametio‘ i ispunio obaveze iz sporazuma“, decidan je Deđanski.

Između pomirljivog i tvrdog

On ističe da sada nema mogućnosti da se sa Bošnjacima razgovara drugačije nego što je to učinio Dodik:

„Ako oni krše Dejtonski sporazum tako što sprečavaju faktički da se formira vlast na nivou BiH, i RS ima pravo da traži da se Dejton poštuje u svom izvornom obliku“, objašnjava Deđanski.

Po njemu, RS se striktno drži međunarodnog prava. Dodik, kako kaže naš sagovornik, vešto balansira između pomirljivog i tvrdog stava, ali je situacija u BiH takva da drugačije i ne može.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala