Seul prvi put pokazao avion F-35A

© AP Photo / Jeon Heon-kyunJužnokorejski pilot stoji pored aviona F-35 A Stelt na obeležavanju 71. Dana oružanih snaga u Tegu
Južnokorejski pilot stoji pored aviona F-35 A Stelt na obeležavanju 71. Dana oružanih snaga u Tegu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južna Koreja prvi put je predstavila lovce F-35A kupljene od Vašingtona na obeležavanju 71. dana oružanih snaga zemlje u vazduhoplovnoj bazi u Teguu, saopštila je agencija Jonhap.

Na događaju su prikazana ukupno četiri lovca. Tri aviona učestvovala su u pokaznom letu, a četvrti je lično pregledao predsednik Mun Džae In, koji je u Tegu stigao helikopterom KUH-1 „Surion“, razvijenim u južnokorejskoj vazduhoplovnoj korporaciji KAI. Prema navodima agencije, helikopter je prvi put prevozio aktuelnog predsednika.

„Jake mere bezbednosti koje preduzima naša vojska održavaju dijalog i saradnju i omogućavaju nam da smelo krenemo ka trajnom miru“, rekao je Mun obraćajući se na ceremoniji.

U proslavi je učestvovalo oko 2.000 vojnika i više od 30 jedinica tehnike.

Južna Koreja planira da do 2021. godine dobije 40 lovaca F-35A u vrednosti od 6,1 milijardu dolara. Trenutno je osam aviona ušlo u vojne snage zemlje i oni se koriste u fazi obuke. Do kraja godine na borbenu dužnost bi moglo da stupi već 13 lovaca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala