Pronađen američki „brod duhova“ (foto)

CC0 / piksabej / Brod duhova
Brod duhova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki ronioci pronašli su u Gornjem jezeru u Minesoti brod koji je potonuo 1901. godine i prema legendi lokalnog stanovništva plovio je Gornjim jezerom kao „brod duhova“, izveštava lokalni portal „MPR njuz“.

„Hadson“ se nalazio na 250 metara ispod morske površine i pronađen je tokom leta, ali je njegovo otkriće nedavno objavljeno. Ronioci su pronašli brod pomoću sonora, a nedugo zatim uspeli su da slikaju olupinu. Prema njihovim rečima, brod iz 19. veka bio je gotovo netaknut.

„Hadson“ dugačak 88 metara izgrađen je od čelika 1888. godine i bio je „jedan od najbržih brodova na jezeru“, napisao je Julijus Vulf, profesor sa Univerziteta Minesota Dulut, u svojoj knjizi „Brodolomi Gornjeg jezera“.

​„Hadson“ je prevozio pšenicu i lan kada je isplovio iz Dulutha 15. septembra 1901.

Dok je brod prolazio kroz Ostrva apostola u Gornjem jezeru, počela je oluja. Sledećeg dana, 16. septembra, čuvar svetionika na reci Orao, koja se uliva u jezero Superior, primetio je „nepoznati“ teretnjak koji je potonuo.

Dana 18. septembra, „Dulut njuz“ je izvestio da nisu pronađene olupine, a neki svedoci su čak tvrdili da je drugi brod spasao Hadsonovu posadu.

Tek 20. septembra primećena je brodska olupina, koja je mogla da pripada „Hadsonu“. Sudbina preostalih mornara ostala je nepoznata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala