Predsednik Bugarske sumnja u demokratičnost vlasti sopstvene države

© AP Photo / Francois MoriRumen Radev
Rumen Radev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev pozvao je svoj narod da razmisli o tome da li je njihova država zaista demokratska i pravna država.

„Period prelaska (na demokratiju) nam je otvorio oči da, kada se građanima oduzima vlast i koncentriše se u rukama uske grupe ljudi, taj uski krug će, neizbežno, početi da koristi institucije, finansijske i medijske instrumente kako bi jačao svoju vlast i kako bi zamenio korišćenje vlasti u korist građana, za korišćenje vlasti u svojim uskim partijskim i ličnim interesima“, rekao je Radev, a prenosi agencija „Fokus“.

On kaže da treba postaviti pitanje — da li u Bugarskoj postoji podela vlasti, da li se garantuju ljudske slobode, da li je moguća ravnopravnost i da li mogu da utiču na rukovodstvo zemlje?

„U Bugarskoj, uprkos Ustavu, Parlament zavisi od Vlade“, smatra predsednik Bugarske.

„Kada slobodu medija i glas građana guše i kada korupcija u visokim krugovima vlasti postoje nekažnjiva — građani prestaju da veruju u pravnu državu“, izjavio je Radev.

„Stanovnici zemlje gube poverenje u Vladu zemlje i kada se na netransparentan način troše ogromni resursi zemlje, dok kvalitet stečenog ne odgovara troškovima“, dodao je bugarski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala