Parlament Holandije zatražio istragu uloge Ukrajine u padu malezijskog aviona 2014. godine

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPredstavljanje izveštaja o padu aviona "Malezija erlajnsa" "Boing 777" na letu MH17
Predstavljanje izveštaja o padu aviona Malezija erlajnsa Boing 777 na letu MH17 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina članova Predstavničkog doma Holandije se založila za istragu uloge Ukrajine u katastrofi malezijskog Boinga u Donbasu 2014. godine.

Parlament poziva Vladu da iskoristi sve mogućnosti za „punu istragu činjenica“ protiv Ukrajine. Između ostalog se ukazuje da Ukrajina trebalo da zatvori vazdušni prostor iznad regiona gde su vođene borbe, piše „RTL njuz“.

Za sada Vlada Holandije nije preduzela nikakve akcije protiv Ukrajine, ali Predstavnički dom želi sada da napravi prvi korak.

Na istrazi insistiraju Partije hrišćanskih demokrata i Socijalistička partija, uz podršku drugih političkih sila.

„U vezi sa ulogom Ukrajine nije sve jasno, iako je ta država trebala da zatvori vazdušni prostor“, izjavio je poslanik Parlamenta Mihil van Nispen. On tvrdi da treba sprovesti dodatnu istragu da bi se došlo do istine i pravde u ovom slučaju.

Portal ukazuje na anketu koja je sprovedena među rođacima poginulih: 87 odsto njih je saopštilo da Ukrajina na kraju treba da snosi odgovornost.

Podsetimo — putnički avion „Boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ poleteo je iz Amsterdama za Kuala Lumpur 17. jula 2014. godine i srušio se u blizini Donjecka. Poginulo je 298 osoba.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini i za obaranje su optužili Ukrajinu. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala