Od početka godine 106 policajaca u Srbiji osumnjičeno za korupciju

© Sputnik / Ivana AntićMUP Srbije
MUP Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u, koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela.

Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta „Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

Popović Ivkovićeva je tom prilikom poručila da je MUP odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik, narušava poverenje građana u policiju.

„Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a, u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavlje 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije“, rekla je Ivkovićeva.

Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koji primenjuju srodne službe u Evropskoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrola prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visokorizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije, preneo je Tanjug.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.

Ambasador Rumunije Oana Kristina Popa rekla je da je njena zemlja spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom i ocenila da tvining projekat jača kapacitete u borbi protiv kriminala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala