Obeleženo 95 godina Radio Beograda (foto)

Pratite nas
Svečanom akademijom upriličenom u zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) obeleženo je 95 godina Radio Beograda.

Proslava jubileja institucije od nacionalnog značaja okupila je ogroman broj javnih ličnosti i poslenika, najviše iz sveta kulture, umetnosti.

Akademija je otvorena filmom, koji je na simboličan način podsetio na početke Radio Beograda, na trenutke iz njegove istorije i na ljude koji su ga promovisali širom planete.

Istaknuto je da je u pitanju najstariji elektronski medij na Balkanu, koji je sa programom počeo 1924. godine, a da je pet godina kasnije počelo redovno emitovanje radijskog programa.

„Radio Beograd je hram kulture, informisanja i negovanja srpskog jezika“, rekao je direktor Radio Beograda Milan Nedić.

Nedić se posebno zahvalio akademicima i predsedniku SANU Vladimiru Kostiću na tome što su omogućili da se proslava održi u zgradi Akademije.

„Radio Beograd i danas je aktivan, brz, dinamičan i kredibilan medij. Izrastao je u izuzetno značajnu medijsku kuću, sa nezamenljivom ulogom u okviru javnog medijskog servisa Srbije. Radio Beograd promoviše znanje, obrazovanje, nauku, solidarnost, humanost, neguje govornu i kulturu dijaloga i zalaže se za pristojnost i primereno vaspitanje“, istakao je Nedić.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao, objašnjavajući značaj Radio Beograda, ali i radija uopšte — „da kad hoće nekoga pažljivo da čuje, zažmuri, da bi razumeo do kraja šta je hteo da kaže“.

„Kao da je bolji svet i bolji život dolazio kroz tranzistore i male radio-prijemnike, koje je imala svaka kuća. Taj bolji život je i opomena, da i vi, kao i ova akademija, morate stalno da igrate između nečega što može da bude zavaravanje, ali, sa druge strane, i ipak nada da je ovde i sada moguć bolji život“, istakao je Kostić, čestitajući jubilej.

Priznanje „Zlatni mikrofon“ za dugogodišnji rad, stvaralaštvo, doprinos kvalitetu i slušanosti programa dobili su Zorana Bokan, Dragana Kovačević, Ivana Vesić, Zoran Marić, a posebno priznanje dodeljeno je pesniku Ljubivoju Ršumoviću, preneo je Tanjug.

U kulturno-umetničkom programu ansambl Radio Beograda, hor RTS-a, izveo je 5. rukovet Stevana Stojanovića Mokranjca, dok su deca izvedbom podsetila na dramsku sekciju Radio Beograda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala