Moskva i Damask: Amerikanci da odmah napuste Siriju

© AP Photo / Baderkhan AhmadAmeričko vojno vozilo tokom patrole u Siriji
Američko vojno vozilo tokom patrole u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Koordinacioni štabovi Rusije i Sirije traže od Amerike da napusti okupiranu teritoriju Sirije, jer komanda američkih trupa u zoni El Tanf nije u stanju da ispuni preuzete obaveze za realizaciju operativnog plana Ujedinjenih nacija, navodi se u hitnom zajedničkom saopštenju koordinacionih štabova.

„Budući da komanda američkih trupa u zoni El Tanf pokazuje nesposobnost da obezbedi obaveze koje su Sjedinjene Američke Države preuzele u realizaciji operativnog plana UN, zahtevamo da američka strana odmah napusti okupiranu teritoriju Sirije i dozvoli legitimnoj sirijskoj vladi da uspostavi ustavni poredak i očisti ovo područje od terorista“, ističe se u saopštenju.

Štabovi su se takođe obratili regionalnim predstavnicima Ujedinjenih nacija odgovornim za rešavanje humanitarnih pitanja u Siriji sa zahtevom da daju procene akcija Sjedinjenih Američkih Država.

„Smatramo da jedini put obnove Sirije leži u konačnom uništenju terorizma, oslobađanju svih teritorija zemlje koju su ilegalno okupirale Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, i u povratku Sirijaca svojim kućama“, dodaje se u poruci.

U saopštenju se dodaje i da je plan za povlačenje civila iz izbegličkog kampa Rukban u Siriji propao jer Sjedinjene Američke Države nisu ispunile svoje obaveze.

Prema navodima načelnika nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihaila Mizinceva i ministra opštinske uprave i ekologije Sirije Huseina Mahlufa, do sada je polovina stanovnika ovog „logora smrti“ spasena i vraćena kućama.

Iz kampa se u svoja mesta stalnog boravka vratilo oko 18 hiljada Sirijaca. Ovaj proces je pokrenut isključivo zahvaljujući sirijsko-ruskim naporima.

Da bi konačno rešila problem izbegličkog kampa, sirijska vlada je podržala plan koji su razvile Ujedinjene nacije za izvođenje preostalih stanovnika Rukbana. Praktični deo operativnog plana predviđao je povlačenje Sirijaca u serijama od dve do dve i po hiljade ljudi u petodnevnim ciklusima, sve do konačnog povlačenja svih civila koji žele da napuste logor.

„Međutim, s obzirom na to da američka strana nije ispunila preuzete obaveze, realizacija ove faze je osujećena. Dana 29. septembra na kontrolnom punktu Džleb, umesto više od 2.000 Sirijaca za koje je planirano da budu evakuisani iz kampa u Rukbanu, sreli smo samo 336 ljudi“, objašnjava se u saopštenju.

Sirijci koji su uspeli da izađu iz kampa kažu da pripadnici grupa koje kontrolišu SAD sprečavaju izlaz izbeglica. Oni koji su uspeli da napuste kamp bili su prinuđeni da plate militantima velike sume novca za oslobađanje.

S tim u vezi, Sirija i Rusija su osudile „licemerni pristup američke strane“ u rešavanju izbegličkog problema u Siriji.

Rukban je smešten u zoni od 55 kilometara oko američke vojne baze u oblasti El Tanf (na granici Sirije sa Jordanom), koju kontroliše američka vojska. Ruska vojska i predstavnici ministarstava spoljnih poslova Rusije i Sirije više puta su izjavljivali da je situacija u kampu blizu humanitarne katastrofe.

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika, koji svoje operacije protiv DAEŠ-a u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija je, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara el Asada, od 2015. godine sprovodila vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila da je DAEŠ poražen i počela sa povlačenjem svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala