Kiparska vojska prikazala novo oružje nabavljeno iz Srbije (video)

© Ministarstvo odbrane Republike SrbijeOklopno vozilo "Miloš" srpske proizvodnje u arsenalu kiparske armije
Oklopno vozilo Miloš srpske proizvodnje u arsenalu kiparske armije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom 59. godišnjice objavljivanja Deklaracije nezavisnosti Republike Kipar, 1. oktobra, na Dan nezavisnosti ove zemlje, organizovana je vojna parada.

Na paradi kojoj su prisustvovali predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, portparol grčke vlade i ministar spoljnih poslova, predstavljena je i nova samohodna haubica srpske proizvodnje koju je nedavno u svoj arsenal uvrstila kiparska Nacionalna garda, piše „Kipar tajms“.

„Kipar je prijateljska zemlja sa ozbiljno dobro naoružanom armijom koja je u konkurenciji najuspešnijih svetskih proizvođača izabrala da kupi našu ’noru‘ i ’miloša‘. To je dokaz kvaliteta naših proizvođača, ali i ispravne odluke predsednika Vučića da sačuva odbrambenu industriju Srbije. Za našu zemlju to je velika čast, ali i preporuka drugim armijama da se opremaju sredstvima koje koristi vojska Srbije“, rekao je za Sputnjik ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Nora B-52“ je artiljerijsko oruđe srpskog porekla kalibra 155 milimetara. Deo porudžbine je primljen početkom septembra, a ostatak bi trebalo da bude isporučen u narednim mesecima.

Sporazum predviđa da će Kipar dobiti ukupno 24 haubice „Nora B-52“ kalibra 155 milimetara i osam oklopnih vozila „Miloš“.

© Ministarstvo odbrane Republike SrbijeSamohodna haubica "Nora B-52" srpske proizvodnje u naoružanju kiparske armije
Kiparska vojska prikazala novo oružje nabavljeno iz Srbije (video)  - Sputnik Srbija
Samohodna haubica "Nora B-52" srpske proizvodnje u naoružanju kiparske armije

Artiljerijsko oruđe je postavljeno na kamion 8X8 i ima automatski sistem punjenja sa 36 projektila spremnih za upotrebu. „Nora B-52“ može da ispali 11 projektila u minutu, koristi različite vrste municije različitog dometa, može da pogodi ciljeve na daljini do 42 kilometra i ima automatizovani dži-pi-es sistem za navođenje. Jedan od tipova ovog topa može takođe da se koristi kao protivtenkovski raketni bacač 30F39 „Krasnopol“.

Ova laserski vođena raketa ima domet od 20 kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala