Holandija: Nema zastarevanja kolonijalnih zločina

CC0 / Pixabay / Mapa Indonezije
Mapa Indonezije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Holandski Apelacioni sud odlučio je danas da zločini holandskih snaga u vreme kolonizacije Indonezije ne mogu da zastare.

Tu odluku doneo je Apelacioni sud u Hagu, i to u dva predmeta, koji se odnose na mučenja i ubistva koje su počinile holandske snage za vreme borbe Indonezije za nezavisnost posle Drugog svetskog rata, prenosi AP.

„Nakon 10 godina pravnih procedura i rasprava u našem društvu, iznenadilo me je što je sud sada doneo ovo konačno rešenje“, rekla je advokat Lizbet Zegveld.

Kako je sud naveo u odluci, holandska država ne sme da se osloni na zastarevanje u slučaju pet muškaraca i žene, koji tvrde da su im roditelji ubijeni na ostrvu Sulavesi, kao i u slučaju muškarca mučenog tokom boravka u pritvoru na istoku Jave.

U obrazloženju odluke, sud je naveo da žalbeno veće „veruje da naročito ekstremna ozbiljnost i velika krivica za upotrebu nasilja stoje na putu zastarevanju presude“.

Portparol holandskog Ministarstva odbrane Klas Meijer izjavio je da će Ministarstvo analizirati odluku pre nego što preduzme naredne poteze. Kako se navodi, Vlada Holandije može da se žali na odluku Vrhovnom sudu.

Indonezija je proglasila nezavisnost 17. avgusta 1945. godine, čime je proglašen prekid dominacije Japana u Drugom svetskom ratu i 350 godina kolonijalne vladavine Holandije, preneo je Tanjug.

Međutim, Holandija se četiri godine žestoko borila kako bi zadržala kontrolu, pre nego što je priznala nezavisnost Indonezije 1949. godine. Holandija je optužena da je činila zločine tokom tih sukoba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala