Crna Gora kupuje američka oklopna vozila

© AP Photo / Danny JohnstonOklopna vozila JLTV američke firme Oškoš
Oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da kupi laka oklopna vozila JLTV američke firme „Oškoš“, a odluka je nezvanično potvrđena izjavom crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se Crna Gora i Slovenija opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija.

Kako navodi portal „Balkanska bezbednosna mreža“, Bošković je to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom u Podgorici, a Slovenci su prvi strani naručilac vozila JLTV.

Ta vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog „Hamvija“ i od ove godine ih koristi američka vojska, a Crna Gora bi tako postala drugi strani korisnik.

„Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku. Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju“, dodaje portal.

Podsetimo, u planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa, a cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku lakog oklopnog patrolnog vozila u visini do 30 miliona evra, ali nije navedena tačna količina vozila koja će biti nabavljena jer će to zavisiti ne samo od osnovne cene vozila nego i od naoružanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala