Bugarska novinarka: Evropa postala bezobrazna, izjednačava nacističku Nemačku i Sovjetski Savez

© AP Photo / CHRISTIAN LUTZEvropski parlament
Evropski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija Evropskog parlamenta, u kome se Sovjetski Savez izjednačava sa nacističkom Nemačkom, pokazuje da se Evropa obezobrazila, smatra novinarka bugarskog lista „Duma“ Velislava Direva.

U svom članku Direva nabraja mnoge događaja koji su prethodili Drugom svetskom ratu, a koje Evropa „proračunato zaboravlja“. Jedan od takvih događaja je i potpisivanje Minhenskog sporazuma 1938. godine između Nemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske.

„Engleska i Francuska, čije su divizije bile naoružane pet puta bolje, i koje su mogle da zbrišu Hitlera, osudile su Čehoslovačku na smrt. Britanski premijer Nevil Čemberlen uverio je Hitlera da će sve dobiti bez rata i odlaganja. Sa severa Poljaci napadaju Čehoslovačku kao pohlepne hijene, sa juga Mađari, sa zapada Nemci. Čehoslovačke više nema, postoji protektorat Češke i Moravske. Poljska odbija da propusti sovjetske trupe da pomognu Čehoslovačkoj. Put za rat je otvoren“, piše Direva.

Ona podseća i da su pre početka Drugog svetskog rata pakt o nenapadanju sa Nemačkom potpisale Engleska, Francuska, Litvanija, Danska, Estonija i Letonija, ali se stvara utisak da je takav sporazum postojao samo između Nemačke i SSSR.

© Sputnik / Vladimir Grebnev / Uđi u bazu fotografijaSovjetski tenkovi na ulicama Berlina na kraju Drugog svetskog rata
Bugarska novinarka: Evropa postala bezobrazna, izjednačava nacističku Nemačku i Sovjetski Savez - Sputnik Srbija
Sovjetski tenkovi na ulicama Berlina na kraju Drugog svetskog rata

Samo Kremlj potpisao sporazum sa Nemačkom

„A sada podvucite crtu i precrtajte sve što sam nabrojala. Izbrišite sve, kao da se nije ni dogodilo. Engleska i Francuska nisu potpisale smrtnu presudu Čehoslovačkoj, pa ni celoj Evropi, Poljska i Mađarska nisu rasparčale Čehoslovačku u savezu sa Hitlerom, Poljska nije postala besmrtna kao ’evropska hijena‘, pošto se predstavlja kao nevina žrtva, nije bilo nikakvog anšlusa (pripajanje Austrije Nemačkoj), nije se desila nikakva Gernika (nemačko bombardovanje španskog grada Gernika za vreme građanskog rata 1937. godine), nema Antikominternskog pakta (iz 1936. godine između Nemačke i Japana), kao ni Čeličnog pakta (iz 1936. godine između Nemačke i Italije), ne postoji Minhenski sporazum. Niko nikada nije sklopio neki sporazum sa Nemačkom. Samo Kremlj“, navodi se u članku.

Novinarka ističe i da Evropa zatvara oči na reakciju svetskih lidera iz tog perioda.

„Evropa zaboravlja da je, dan nakon što je nacistička Nemačka napala SSSR, Hari Truman, budući predsednik, rekao — ’Neka se Rusija i Nemačka međusobno ubijaju što je moguće više‘“, podseća Direva.

Ona kaže da Evropa zaboravlja da je Drugi front otvoren 1079 dana nakon napada Nemačke na SSSR.

© Sputnik / Viktor Temin / Uđi u bazu fotografijaOfanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine
Bugarska novinarka: Evropa postala bezobrazna, izjednačava nacističku Nemačku i Sovjetski Savez - Sputnik Srbija
Ofanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine

Evropa i danas podržava nacizam

„’Saveznici‘ su 1079 dana hladnokrvno posmatrali masakr koji je organizovao Hitler. Na kraju je Čerčil insistirao na drugom frontu, i to ne zbog ’savezničke odgovornosti‘, nego zato što je ’Sovjetska Rusija postala smrtno opasna. Neophodno je što pre otvoriti novi front protiv njene brze ofanzive, kako bi ruski varvari ostali što je moguće dalje na Istoku‘“, piše Direva.

Novinarka ističe da Evropa, zato što smatra da je Sporazum Ribentrop-Molotov razlog za izbijanje rata, i dalje podržava ispoljavanje nacizma u evropskim zemljama.

„Evropa poštuje i ohrabruje naciste letonskog bataljona ’Vafen SS‘, koji defiluju ulicama Rige. Okupljanja ultradesničara iz celog sveta u Blajburgu, koji veličaju hrvatske naciste ’ustaše‘ i njihovog vođu Anta Pavelića, koji je zapamćen u istoriji kao balkanski koljač; proslave u Narvi u čast preživelih nacista 20. estonske divizije SS. I naravno banderovaca, koji su izvršili neonacistički državni udar“, rekla je novinarka.

CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Adolf Hitler i Ante Pavelić
Bugarska novinarka: Evropa postala bezobrazna, izjednačava nacističku Nemačku i Sovjetski Savez - Sputnik Srbija
Adolf Hitler i Ante Pavelić

Prema rečima Direve, takvom rezolucijom Evropa samo pokazuje odnos prema samoj sebi.

„Evropa, tačnije evropska desnica, postala je bezobrazna u svojoj divljoj želji da se osveti Rusiji. Osveta pobedniku u Drugom svetskom ratu. Takva Evropa vodi samoubilački rat protiv same sebe i svoje prošlosti, koje kao da se stidi. A za to postoji razlog“, zaključila je novinarka.

Za rezoluciju „O važnosti očuvanja istorijskog sećanja za budućnost Evrope“ 19. septembra je glasalo 535 evropskih poslanika, a protiv 66 poslanika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala