Grejna sezona može da počne

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je prošle nedelje kalendarski tek započeta jesen, predstojeća zima i naravno, grejna sezona sve su aktuelnije. Zvanična sezona grejanja počinje 15. oktobra, a neke toplane su već počele i probe.

Zvanična sezona grejanja počinje 15. oktobra, a negde su već počele i probe. Ali, prema odluci o grejnoj sezoni, svaka lokalna samouprava definiše početak grejnog perioda. Beograd i Novi Sad su pomerili početak grejne sezone na 1. oktobar, a grejanje može početi i od 20. septembra i trajati do 10 maja, ako to bude zahtevala spoljna temperatura.

Iz udruženja „Toplane Srbije“ saopšteno je da su svi daljinski sistemi u Srbiji spremni za početak grejne sezone. I gasni sistem funkcioniše bez problema u celoj zemlji, a iz „Srbijagasa“ poručuju da će sve učiniti da tržište bude snabdeveno gasom.

U grejnu sezonu Srbija ulazi sa obezbeđenih 450 miliona kubnih metara gasa u podzemnom skladištu u Banatskom dvoru, a tokom oktobra i početkom novembra biće dopremljeno još 100 miliona kubika. Da bi se sprečila neprijatna iznenađenja u slučaju da od 1. januara 2020. godine bude obustavljen transport ruskog gasa kroz Ukrajinu, Ministarstvo energetike i „Srbijagas“ su iz alternativnih pravaca obezbedili i dodatne količine ovog energenta, a vode se i pregovori oko još nekih količina, kako bi se poboljšala sigurnost snabdevanja.

U Srbiji se, inače, oko 35 odsto domaćinstava greje na drva, 10 odsto na gas, isto toliko na ugalj i 25 odsto je priključeno na sisteme daljinskog grejanja. Saglasnost na cenu grejanja daju lokalne samouprave. Od 59 toplana, njih 15 primenjuje naplatu po potrošnji, s tim što dve od njih naplaćuju toplotnu energiju samo po kilovat času, što znači da nisu u potpunosti usaglašene sa propisom, a 13 sistema nema nikavu usaglašenost.

Ta naplata grejanja po potrošnji uplašila je mnoge građane kada je najavljivana, mnogi su čak tražili da ih toplane isključe… Međutim, proces isključivanja domaćinstava sa sistema daljinskog grejanja je zaustavljen, tako da sada ima više novopriključenih od onih koji su se isključili.

Svakako ostaje pitanje kako da račun za grejanje bude što manji, bez obzira kojim energentom se stan ili kuća greju. O grejnoj sezoni i o tome kako se grejati ekonomičnije, u današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Dejanom Stojanovićem, direktorom poslovnog udruženja „Toplane Srbije“.

Grejna sezona može da počne
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala