U Prištini tvrde da je Vašington šokiran Haradinajevim pokušajem da plati ugovaranje sastanka

© AP Photo / ARMEND NIMANIRamuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Vašingtonu su prošlog decembra sa nevericom reagovali na saznanje da je tadašnji premijer Kosova Ramuš Haradinaj unajmio lobiste koji su pokušali da mimo zvaničnih kanala ugovore njegove susrete sa visokim zvaničnicima SAD, prenosi beogradski „Kurir“ pisanje „Ljajmija“.

Kako se navodi, povod su bili mejlovi koje je Nacionalni savet za bezbednost dobio od Haradinajevog kabineta i kompanije kojoj je platio da lobira za njega. Ovakav potez, nezabeležen u diplomatskoj praksi SAD, zahtevao je oštar odgovor američkih zvaničnika.

U mejlovima, koje je objavila „Metro gazeta“, vidi se da je Haradinaj unajmio Metjua Oresmana, preko firme „Pilsburi Vintrop Šou Pitman LLP“, kako bi mu ugovorio sastanke sa visokim američkim zvaničnicima u Vašingtonu.

Zbog toga je Vilijam Berkli, jedan od glavnih ljudi u Nacionalnom savetu za bezbednost, pisao Haradinajevom savetniku Eroldu Beleguu kako bi izrazio svoju „nevericu“ povodom načina na koji je kosovska vlada pokušala da lobira. On je upozorio da bi sve to moglo da bude povod za pokretanje istrage o tome kako se koristi novac poreskih obveznika.

„Mi u Beloj kući smo u neverici zbog toga što je premijer unajmio Metjua Oresmana i njegovu firmu ’Pilsburi Vintrop Šou Pitman LLP‘ da lobira za vašu vladu mimo zvaničnih kanala. Korišćenje tih firmi će verovatno imati negativan efekat i ostaviti manje prilika da postignemo naše zajedničke ciljeve. Dalje, ako premijer koristi javne fondove da plaća lobiste, onda ovo može da ima pravne posledice za obe strane, što bi moglo da dovede do istraga“, napisao je Berkli u mejlu.

Inače, u pismima i mejlovima koje je lobistička kompanija poslala u Vašington traženo je da se on sastane sa visokim zvaničnicima, ali su i predloženi načini na koje bi dijalog između Beograda i Prištine trebalo da se razvija.

U vreme pisanja tih mejlova, tek su uvedene takse na robu iz Srbije, piše „Ljajmi“. SAD su se i tada, kao i sada, žestoko protivile taksama i tražile njihovo hitno ukidanje. Vilijam Berkli je podsetio Haradinajev kabinet da bi takse trebalo suspendovati, kategorički izjavljujući da zbog toga niko bitan neće primiti Ramuša Haradinaja na sastanke i razgovore u Vašingtonu.

„Mi snažno ohrabrujemo premijera da iskoristi svoj nesumnjivi autoritet i politički uticaj da odmah ukine takse i da se ponovo fokusira na unutrašnje konsultacije pre postizanja konačnog dogovora sa Srbijom, koji će biti postignut na korist obe strane. Nećemo održavati dalje razgovore sa premijerom ovde u Vašingtonu sve dok ti ciljevi ne budu postignuti“, napisao je Berkli.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala