Saudijski princ: Zašto nismo uspeli da se odbranimo od dronova

© REUTERS / Hamad I MohammedDeo oštećene naftne kompanije "Saudi Aramko" koji je bio meta napada bespilotnih letelica
Deo oštećene naftne kompanije Saudi Aramko koji je bio meta napada bespilotnih letelica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prestolonaslednik i ministar odbrane Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud je u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es objasnio zašto sredstva protivvazdušne odbrane kraljevine nisu uspela da odbiju napade na naftna postrojenja.

„Saudijska Arabija je velika skoro kao kontinent, veća je od čitave Zapadne Evrope. Postoje pretnje sa svih strana. Teško je sve u potpunosti pokriti“, ispričao je on.

Princ je dodao da protivvazdušnu odbranu Saudijske Arabije čine američki raketni sistemi „Patriot“ i „Houk“, koji nisu predviđeni za uništavanje bespilotnih letelica.

Saud je napad na rafineriju nazvao „glupim“.

„Samo će potpuna budala pokušati da spreči izvoz nafte koja obezbeđuje pet odsto svetskog tržišta. Strateški cilj napadača bio je samo da potvrde da su zaista glupi“, zaključio je princ.

Napad na naftnu kompaniju

Nekoliko postrojenja saudijske državne naftne kompanije „Saudi Aramko“ bilo je meta napada bespilotnih letelica 14. septembra, nakon čega je zemlja bila primorano da smanji proizvodnju nafte za više od polovine.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, protiv kojih se bori arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali Rijad i Vašington su optužili za napade Teheran.

Iranu je optužbe demantovao i nazvao ih lažima. Vlada zemlje je naglasila da napadi na naftna postrojenja nanose štetu celom regionu i navela da su takve optužbe tradicionalne za Sjedinjene Američke Države i da ne čude.

Uprkos nedostatku dokaza o umešanosti Irana u napad, Tramp je naložio da se značajno pooštre sankcije Teheranu.

Odgovoran sam, ali nisam naručio ubistvo

On je ponovio da „preuzima punu odgovornost“ za ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija, ali je odbacio tvrdnje da ga je on naručio.

„To je gnusan zločin. Kao lider Saudijske Arabije preuzimam punu odgovornost, pogotovo zato što su taj zločin počinile osobe koje rade za saudijske vlasti“, rekao je princ u emisiji „60 minuta“ američke televizije „Si-Bi-Es“.

Na pitanje da li je naručio ubistvo Hašogija, koji ga je kritikovao u kolumni u „Vašington postu“, princ Mohamed je odgovorio: „Apsolutno ne“.

On je dodao da je ubistvo novinara bilo „greška“.

Rekao je i da ne može da zna šta svakog dana radi tri miliona zaposlenih u saudijskim vladinim institucijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala