SAD popuštaju Turskoj, jer se plaše da je ne izgube

© REUTERS / RODI SAIDAmerički vojnici na zajedničkoj američko-turskoj patroli u Siriji
Američki vojnici na zajedničkoj američko-turskoj patroli u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je odlučna u nameri da osigura sopstvenu bezbednost na južnim granicama i da razvije vojnu industriju, zbog čega SAD pokazuju preokret i, korak po korak, poboljšavaju odnose sa Ankarom, svesne cene koju bi morale da plate, ukoliko bi izgubile tako važnog strateškog partnera, tvrde stručnjaci.

Primer za to je izjava američkog republikanskog senatora Lindzija Grejama, koji je rekao da se SAD nadaju da će vratiti Tursku u zajednički program za proizvodnju lovaca F-35.

„Nadam se da ćemo uspeti da uspostavimo bolje strateške odnose sa Turskom. Pokušaćemo da ih vratimo u program o F-35, možda ćemo razgovarati i o programu slobodne trgovine“, konstatovao je Grejam.

On je takođe istakao da je Turska veoma važan saveznik, i to ne samo kada je u pitanju Sirija, nego i ceo region.

Istovremeno, američki ambasador u Ankari Dejvid Saterfild najavio je da SAD planiraju da iznesu Turskoj predlog za razvoj ekonomske saradnje. Prema njegovim rečima, radi se o snižavanju carina na aluminijum i čelik, kao i o povećanju obima trgovine između zemalja do 100 milijardi dolara.

Odlučnost Turske

Penzionisani general-pukovnik Turskog ratnog vazduhoplovstva i bivši komandant turske vazduhoplovne baze Erdogan Karakuš smatra da SAD odustaju od svoje odluke povodom F-35 zbog straha da će izgubiti važnog strateškog saveznika.

„Turska pokazuje veliku odlučnost u pogledu stvaranja zone bezbednosti na teritorijama istočno od Eufrata. Pored toga, Amerikanci odlično shvataju da turska kupovina ruskih S-400 neće dovesti do curenja informacija o F-35. Stoga su se odlučili na ovaj korak, kako bi ublažili tenzije u odnosima sa Ankarom“, objašnjava Karakuš.

Ukoliko održi Tursku u okviru programa o F-35 i nakon što Ankari proda sisteme „Patriot“, Vašington se nada da će zadržati Tursku u određenom okviru kada se govori o daljim akcijama na teritoriji istočno od Eufrata, precizira bivši komandant turske vazduhoplovne baze.

„Pošto Amerika nije uspela da odvrati Tursku od operacija na teritoriji istočno od Eufrata, ona pokušava da je ubedi da je neophodna realizacija ograničenog plana za stvaranje zone bezbednosti u dužini od pet milja“, zaključio je Karakuš, ukazujući na težnju SAD da održi dobre odnose sa Turskom zbog sopstvenih interesa na Bliskom istoku.

Promena ravnoteže snaga

Politički analitičar Džejhun Bozkurt takođe tvrdi da su takve akcije Amerike povezane sa težnjom da se spreči aktivno delovanje Turske na teritoriji Sirije.

Međutim, on smatra da ni moguće „otopljavanje“ odnosa između Ankare i Vašingtona ne može promeniti stav Turske kada je reč o teritorijama istočno od Eufrata i o zoni bezbednosti.

© AP Photo / Ismet Bicen/IHA Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom
SAD popuštaju Turskoj, jer se plaše da je ne izgube - Sputnik Srbija
Transport vojnih vozila na jugoistoku Turske u blizini granice sa Sirijom

„Ako pogledate širu sliku, SAD će brzo izgubiti Tursku kao saveznika. Ta zemlja se sve više udaljava od SAD i zbližava se sa Rusijom i azijskim državama. Cena konačnog gubitka tako važnog geostrateškog igrača u evroazijskom regionu za SAD je neverovatno visoka“, napomenuo je analitičar.

Prema njegovom mišljenju, u tom slučaju bi se ravnoteža snaga promenila u korist azijskog sveta. Stoga, kako bi sprečile takav scenario, SAD su prisiljene da odustanu od svoje odluke povodom F-35.

„Ako se Turska i odluči za jačanje odnosa sa SAD, na osnovu svog prethodnog iskustva, one neće kvariti odnose sa evroazijskim državama, već će nastaviti politiku balansiranja, a to je veoma bitno. Vašington je upoznat sa odlučnošću turske strane i kada je reč o stavu u pogledu teritorija istočno od Eufrata i formiranju zone bezbednosti“, naglasio je Bozkurt.

Na kraju krajeva, može se pretpostaviti da će krajem septembra ili početkom oktobra u regionu početi da se odvijaju novi procesi.

„Na to ukazuju sve češći letovi F-16 i povećana aktivnost na granici“, zaključio je politički analitičar.

Visoke ocene za ruske avione

Turski stručnjaci takođe upozoravaju da, ukoliko SAD ne isporuče Turskoj lovce F-35, za koje je ta zemlja platila veliku svotu novca, Ankara će doneti konačnu odluku o kupovini ruskih letelica Su-35 i realizaciji zajedničkog projekta sa Moskvom, koji se odnosi na proizvodnju lovca Su-57.

Ruske letelice nastavljaju da zaokupljaju pažnju turskih stručnjaka. Demonstrativni programi Su-35 i Be-200 na avijacionom sajmu „Teknofest 2019“ u Istanbulu još jednom su pokazali superiornost ruske avijacije. Istovremeno, pregovori između Moskve i Ankare u oblasti saradnje u vazduhoplovnom sektoru došli su do konkretnog i praktičnog nivoa.

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiSu-57
SAD popuštaju Turskoj, jer se plaše da je ne izgube - Sputnik Srbija
Su-57

„Turska se trenutno nalazi u fazi donošenja veoma ozbiljne odluke, a jedan od razloga za to je činjenica da SAD odbijaju da isporuče lovce F-35, iako je Turska za njih sve platila“, rekao je član Saveta za bezbednosna pitanja i spoljnu politiku u administraciji predsednika Turske i profesor sa Vojne vazduhoplovne akademije Mesut Haki Džašin.

„Takav stav Amerike je u vezi sa tim što je Turska kupila ruske sisteme S-400. Međutim, to protivreči međunarodnom pravu, jer je u jednom slučaju reč o sistemima protivvazdušne odbrane, a u drugom je reč o vojnom avionu. Štaviše, Turska je, pravno, jedan od proizvođača aviona F-35“, ocenio je profesor.

On je dodao da je predsednik Erdogan tokom nedavne posete Rusiji posebnu pažnju posvetio razgovoru o dva važna pitanja, a to su kupovina Su-35 i sprovođenje projekata o zajedničkoj proizvodnji aviona pete generacije Su-57.

„Ova pitanja trenutno razmatraju stručnjaci Oružanih snaga, Ministarstvo spoljnih poslova Turske i druge kompetentne institucije. Turska, istovremeno, štiti svoja prava kada je reč o isporuci aviona F-35 i nastavlja pregovore sa SAD“, rekao je on.

Džašin je takođe naglasio da, ukoliko SAD i dalje budu odbijale da isporuče avione Turskoj, oni će doneti konačnu odluku povodom kupovina Su-35 i zajedničke proizvodnje Su-57.

„Štaviše, u tom slučaju Turska verovatno više nikada neće kupovati američke avione. To je slično situaciji kada je tokom Prvog svetskog rata Velika Britanija zaplenila turske vojne brodove, a Turska nakon toga više nije od njih kupovala ni letelice, ni brodove, niti bilo kakvu vojnu tehniku“, izričit je profesor.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala