Povlače se lekovi „ranisan“ i „ranitidin“ — sumnja u kancerogenu materiju

© Depositphotos.com / JanPietruszkaAntitireoidni lekovi blokiraju stvaranje i otpuštanje hormona štitnjače
Antitireoidni lekovi blokiraju stvaranje i otpuštanje hormona štitnjače - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lekovi za želudac „ranitidin“ i „ranisan“ povlače se sa tržišta u Srbiji, ali i u drugim zemljama po preporuci Evropske agencije za lekove (EMA), zbog sumnje u nesispravnost aktivne supstance „ranitidin“, proizvođača „Saraca Laboratories Ltd“.

Proverama u Evropi ustanovljeno je da ova supstanca sadrži N-nitrozodimetilamin (NDMA), koji može da bude kancerogen.

Dva proizvođača — „Hemofarm“ i „Aktavis“ obavestili su Agenciju za lekove i medicinska sredstva Srbije da dobrovoljno povlače sa tršišta lekove koji sadrže „ranitidin“. Obe farmaceutske kuće kao razlog su navele sumnju u kvalitet aktivne supstance proizvođača „Saraca Laboratories“, koji pogone ima u Indiji, prenose „Novosti“.

Na štetnost ovih lekova, posebno kad se uzimaju „na svoju ruku“, lekari su i ranije upozoravali zbog mogućih neželjenih efekata.

Sada je Evropska agencija za lekove (EMA) na zahtev Evropske komisije započela proveru lekova koji sadrže aktivnu supstancu „ranitidin“, nakon što su ispitivanja pokazala da neki od lekova sa aktivnom supstancom „ranitidin“ sadrže nečistoću NDMA. EMA će, kako se navodi iz ove agencije, proučiti podatke kako bi procenila da li su bolesnici koji koriste „ranitidin“ pod bilo kakvim rizikom od NDMA i obavestiće javnost čim informacije budu dostupne.

Ovi lekovi se povlače i sa tržišta BiH. Uvoznici su povukli 57 serija lekova „ranitidin“ i „ranisan“ koji su bili na tržištu u Crnoj Gori.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala