Mediji: Ruski specijalci primećeni u norveškom arhipelagu

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola
Pripadnici jedinice za specijalne namene Ruske Federacije u oblasti Severnog pola - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norveški portal „Aldrimer“ saopštio je da su ruski vojnici navodno izveli izviđačku misiju u arhipelagu Špicbergen (Svalbard), uključujući delimično i na kopnu Norveške.

U pitanju su pripadnici specijalnih snaga Rusije, tvrdi portal, pozivajući se na obaveštajne izvore Norveške i NATO-a, i dodaje da su vojnici istraživali lokalnu infrastrukturu, dok su drugi izviđali lokacije.

Portal tvrdi da su američki špijunski avioni izvršili vazdušna izviđanja nakon čega su Sjedinjene Američke Države predale fotografije na kojima se navodno vide ruski vojnici.

Ministarstvo odbrane Norveške odbilo je da komentariše ovo pitanje, piše portal i dodaje da bi navodni dolazak ruskih snaga u tu oblast mogao da bude povezan sa vojnim vežbama koje izvode odredi ruske mornarice, a koji su navodno došli u Špicbergen.

Ruska vojska je od 1. do 9. avgusta održala vojne vežbe „Okeanski štit 2019“ u vodama Baltičkog mora. U okviru vežbi, brodovi Ruske mornarice izveli su i vežbe u Norveškom i Severnom moru.  

Ambasada Rusije u Oslu saopštila je da su informacije norveškog portala lažne.

„Informacije u članku ’Aldrimer.no‘ od 27. septembra 2019. godine o navodnim akcijama ruskih specijalnih snaga u Špicbergenu su lažne. Ne možemo ih okarakterisati drugačije nego kao grube provokacije. Smatramo da je njihovo objavljivanje deo sistematskog rada koji u Norveškoj sprovode određeni krugovi na prikazivanju Rusije kao neprijatelja“, saopštila je ruska diplomatska misija.  

Ambasada je istakla da ne isključuje mogućnost da je u pitanju nespretni pokušaj da se opravda izdvajanje dodatnih sredstava za borbu protiv „ruske pretnje“ uoči predstavljanja budžeta za odbranu i preporuka za dugoročni plan razvoja oružanih snaga u oktobru.  

U saopštenju se dodaje i da „ovakve metode ne odgovaraju novinarskoj etici“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala