Istražujemo: Šta kineski policajci u stvari rade u gradovima Srbije (video)

© Sputnik / Dejan SimićSelfi za uspomenu - svaki turista iz Kine na društvene mreže u proseku okači 1000 fotografija iz Beograda.
Selfi za uspomenu - svaki turista iz Kine na društvene mreže u proseku okači 1000 fotografija iz Beograda. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbiju je prvi put u istoriji posetilo najviše turista iz Kine, do jula ih je bilo čak 73.500, a po broju noćenja su, posle onih iz Bosne i Hercegovine, na drugom mestu. Za turistima su iz Kine došli i policajci, koji ovih dana, zajedno sa kolegama iz Srbije, patroliraju ulicama glavnog grada, ali i Novog Sada i Smedereva.

„Srbija je veoma bezbedna zemlja, zato što imate veoma iskusne policajce, kao što su Ivana i Vlada, oni su iskusni i veoma profesionalni. Puno toga su mi pokazali ovih dana, a ovo je moj peti dan u Beogradu. Patrolirali smo Knez Mihajlovom i po Kalemegdanskog tvrđavi. To je zapanjujuće lepo mesto“, kaže za Sputnjik policajac Vang Su.

Kineski policajci zapanjeni su lepotom Beograda, a Beograđani činjenicom da red održavaju ljudi u uniformi, koji dolaze iz druge zemlje.

© Sputnik / Dejan SimićPolicajci Vladimir Milošević i Vang Su.
Istražujemo: Šta kineski policajci u stvari rade u gradovima Srbije (video)  - Sputnik Srbija
Policajci Vladimir Milošević i Vang Su.

Bez prinude, samo preventiva

Ljubiša Drašković, zamenik načelnika odeljenja Policijske uprave za Grad Beograd, kaže da je ovakva saradnja u Evropi popularna, a očekuje i dolazak kolega iz drugih zemalja.

„Oni samo mogu da nose svoje uniforme, nemaju pravo da upotrebljavaju sredstva prinude, niti ih poseduju. Oni su ovde preventivno. Mogu vam reći da su jako lepo prihvaćeni, posebno od strane kineskih turista i kineskih građana koji ovde žive i rade“, kaže Drašković.

Iako samo šetaju, kineski policajci svakog dana u Beogradu u proseku razgovaraju sa više od 180 Kineza, što, priznaju, iziskuje priličan napor.

© Sputnik / Dejan SimićKineski turisti odmaraju u Knez Mihajlovoj ulici.
Istražujemo: Šta kineski policajci u stvari rade u gradovima Srbije (video)  - Sputnik Srbija
Kineski turisti odmaraju u Knez Mihajlovoj ulici.

„Ne zaboravite da se srećemo i razgovaramo i sa lokalnim stanovništvom, sa Srbima. Juče je jedna gospođa prijavila krađu. Zatekli smo se na Kalemegdanu, pa smo mogli da vidimo kako rade kolege iz Srbije. A kineskim turistima dajemo savete, kada nas vide, ne osete se samo bezbednim, već i ponosnim. Zato mi je drago što sam ovde, u Srbiji, u Beogradu“, kaže Suov kolega Feihu Bai.

Most između Srba i Kineza

Ponosni su i srpski policajci koji učestvuju u ovom projektu, za koji su odabrani najbolji. Sa kolegama iz daleke zemlje sporazumevaju se na engleskom.

„U početku smo bili malo oficijelni, sada je malo lakše, lepo je iskustvo svakako raditi sa kineskim policajcima. Prvih dana smo pričali o poslu, sada pričamo o svemu i svačemu“, kaže Vladimir Milošević iz Policijske stanice Stari Grad.

Kineski policajci zapravo su most između Srba i Kineza, koji uglavnom ne govore engleski. A biće ih sve više, jer Srbija neprekidno radi na svojoj promociji u zemlji iz koje turistički svake godine putuje čak 150 miliona ljudi.

Ugovor sa kompanijom „Alibaba“

Promocija na ovom tržištu ne zna za sezonu, radi se neprekidno, na velikim sajmovima turizma, konferencijama, a destinacije se posebno predstavljaju kineskim novinarima, blogerima i influenserima.

„Ekskluzivitet je da smo uspeli da potpišemo ugovor i sa ’Alibabinom‘ turističkom platformom ’Fligi‘. Ta kampanja je počela 20. septembra i trajaće sve do kraja novembra. To je zaista veliki uspeh, potpisati ugovor sa kompanijom kakva je ’Alibaba‘, koja ima preko 622 miliona korisnika, zaista je ogroman uspeh, jer naša poruka može zaista da se čuje daleko, kroz čitavu Kinu“, kaže za Sputnjik Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

© Sputnik / Dejan SimićTuristi iz Kine oduševljeni što su sreli policajce iz svoje zemlje.
Istražujemo: Šta kineski policajci u stvari rade u gradovima Srbije (video)  - Sputnik Srbija
Turisti iz Kine oduševljeni što su sreli policajce iz svoje zemlje.

Na ovoj platformi turisti mogu i da razmene svoja iskustva, a svaki iz Beograda u proseku na internetu objavi 1000 fotografija. Srbija je angažovala i jednu od najpoznatijih kineskih glumica Mijau Mijau, koja ovih dana stiže u Beograd da bi svojim sunarodnicima predstavila gradski odmor u Srbiji.

A kako kineski turisti reaguju kada vide policajce iz svoje zemlje na ulicama Beograda — pogledajte u video prilogu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala