Huti oslobodili 290 zarobljenika

© AP Photo / Hani MohammedŠiitski pobunjenici Huti u Jemenu
Šiitski pobunjenici Huti u Jemenu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jemenski pobunjenici Huti, poznati i kao Ansar Alah, oslobodili su 290 talaca, saopštio je Međunarodni Crveni krst.

„Danas je izvršeno jednostrano oslobađanje 290 zarobljenika, uključujući 42 preživela napad na zatvor u kome su se nalazili zarobljenici u (provinciji) Damar ovog meseca“, navodi se u saopštenju CK.

U saopštenju se napominje da je Crveni krst bio zadužen za potvrđivanje identiteta zarobljenika koji su planirani za puštanje na slobodu. Osim toga, navodi se da je Crveni krst pružio finansijsku pomoć za plaćanje prevoza oslobođenih i drugih troškova, a takođe je kontaktirao porodice maloletnih zatvorenika kako bi oni mogli da ih dočekaju.

​Ranije je televizija „Masirah“ javila da je pokret nudio da pusti 350 talaca, uključujući i tri državljanina Saudijske Arabije.

Sa svoje strane, specijalni izaslanik UN za Jemen Martin Grifits saopštio je na Tviteru da pozdravlja oslobađanje zarobljenika od strane Huta i izrazio nadu da će ovaj korak stvoriti inicijative za olakšavanje puštanja zatvorenika prema Stokholmskim sporazumima.

U petak su jemenski Huti saopštili da su izveli napad u blizini granica sa južnim saudijskim regionom Nadžran i zarobili nekoliko „vojnih oficira“ i „hiljade“ neprijateljskih vojnika, kao i stotine vozila.

Vojno-politički sukob u Jemenu između vlade i Huta, pobunjenika šiitskog pokreta Ansar Alah, traje od 2014. godine. Od marta 2015. godine na stranu vlade ušla je vojna koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala